Шок! Денков и ППДЕБЪ+ вдигат цените на минералната вода с поне 20%

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Готвят увеличение на концесионните такси с близо 30%

В Италия 1,5 л бутилка е на цена 0,80 лв., а в Лисабон 6 л – 3,70 лв.

Министерство на финансите стартира консултации по увеличаване размера на концесионните възнаграждения за концесиите на находища с цел бутилиране на минерална вода изключителна държавна собственост.

През изминалата седмица на проведена среща между представители на МФ с бутилиращите компании стана ясно, че се готви увеличение с близо 30 % на годишното концесионно възнаграждение за 1 куб.м. спрямо нивото през 2023 г., а  от 2025 г. – ежегодно индексиране със средногодишен индекс на потребителските цени (средногодишната инфлация/ НСИ) за предходната година.

Това е поредната хватка за притискане на бизнеса с цел пълнене на бюджета. Но пълненето на държавния бюджет води до по-голям разход за обикновения потребител. Защото увеличаването на концесионната такса автоматично ще доведе до покачване, и то значително, на цената на крайния продукт, категорични са от бранша. Потребителят е принуден да пести от всичко и да прави сметка за всеки разход, но опряхме и до бутилката вода, което идва в повече.

В България вече бутилка минерална вода от 1,5 л се купува на цена от 1,10 до 1,50 лв. в търговската мрежа. Тази цена е съпоставима с цената на бутилка вода в страни с по-висок стандарт и по-високи доходи за гражданите им.

В най-бедната страна на ЕС за вода плащаме колкото във Франция, Австрия и Германия. В  Испания и Италия може да намерите и по-евтини варианти, както и в Гърция, Румъния и Португалия. В Турция бутилка вода отдавна е по-евтина.

Правим кратко пътешествие из Европа, с цел да сравним цените на бутилираната вода в търговски обекти.

В Лигурия, северна Италия, можете да закупите вода от 1,5 л на цена от 0,42 до 0,45 евро, тоест от 0,81 до 0,88 лв. В красивия град Падуа живителната течност от 1,5 л струва около 37 евроцента, и то за популярната марка Lauretana.

В южна Франция световноизвестната марка Evian е на цени от 81 стотинки до 1,20 лв /0,61Е/, а Volvic  – 0,55 евро. Стигаме и до Испания, където в Севиля намираме бутилирана минерална вода от 1,5 л на цена от 0,82 лв. Продължаваме по на юг към Лос Алказарес и там отново купуваме вода от 1,5 л на по-ниска цена от средната в български магазин – за 91 стотинки. Най-голямата изненада ни поднася Лисабон, там бутилка от 6 л е на цена 1,89 евро, а тази от 5,4 л за 1,95 евро, което е също значително по-евтино, отколкото у нас.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар