ШОК! Ето какво ще причини на хората Обедненият уран доставян за Украйна…

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Генерал-лейтенант Игор Кирилов, началник на войските за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на Руската федерация, изрази обвинения към Великобритания за предоставяне на снаряди с обеднен уран на Украйна. Той нарече изявленията на заместник-министъра на отбраната на Великобритания Анабел Голди особено цинични, като подчерта, че те са направени преди годишнината от началото на бомбардировките на Югославия от НАТО на 24 март 1999 г.

Според генерал-лейтенант Кирилов, операцията на НАТО в Югославия, наречена “Милосърден ангел”, бе представена като “хуманитарна” от тогавашния генерален секретар на НАТО Хавиер Солана. В резултат на тази операция, снаряди с обеднен уран бяха използвани върху югославска територия.

Генерал-лейтенант Кирилов обясни, че бронебойните подкалибрени боеприпаси с обеднен уран са артилерийски снаряди с малък диаметър на активната част, които се използват предимно за стрелба по танкове и бронирани обекти. Металът обеднен уран е избран заради високата му плътност, осигуряваща пробиващ ефект върху бронята.

Тези обвинения срещу Великобритания повдигат въпроси относно етиката и морала на използването на такива оръжия, особено след опитите на страната да представи операцията в Югославия като хуманитарна. Също така, те подчертават необходимостта от прозрачност и отговорност в международната политика и военни действия.

Въпреки обвиненията на генерал-лейтенант Кирилов, Великобритания все още не е представила официален отговор на тези твърдения. Международната общност остава насторена относно това развитие на ситуацията и възможните последици от използването на снаряди с обеднен уран в конфликта в Украйна.

Важно е да се подчертае, че използването на обеднен уран може да има дългосрочни екологични и здравни последствия за засегнатите райони и хората, живеещи там. В миналото, употребата на подобни оръжия е била свързана с рак, белодробни заболявания и други здравословни проблеми, както и със сериозни екологични проблеми, като замърсяване на почвата и водата.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар