Шок със сметките за парно, 300 лв. за малък апартамент

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Цената на централното отопление е с 27% по-висока спрямо миналата година

Още по-големи ще бъдат сумите за януари, много хора ще трябва да платят 450-500 лв.

Срокът за плащане е до 14 февруари

Готови са сметките за парно в София за декември, казаха читатели на “Труд news”. Сметките са шокиращи за топъл месец, какъвто беше декември. За апартамент от около 70 кв. м столичани са получили сметка за парно от 290 лв. Това е много повече от очакванията ни, като се има предвид какви бяха температурите през декември и как радиаторите бяха съвсем леко затоплени, коментираха читатели, които се обърнаха към “Труд news”.

Причината за високите сметки за парно, е че цената за топлинната енергия за настоящия сезон е с близо 40 на сто по-висока спрямо миналата зима. Наред с това парламентът реши ДДС за парното да бъде намален от 20% на 9%. В резултат топлинната енергия в София е с около 27 на сто по-скъпа спрямо миналата зима. Ако ДДС за парното беше намален на нула процента, както за хляба, сметките за парно нямаше да са толкова убийствени, но явно депутатите са преценили, че трябва да пълнят държавната хазна чрез сметките за парно, коментираха читателите.

От фактурата за парно, с която “Труд news” разполага, става ясно, че цената на топлинната енергия на “Топлофикация София” през декември е 137,86 лв. за мегаватчас. Потребеното количество за отопление на апартамента е малко над 1,9 мегаватчаса. Като към сумата за отопление прибавим и ДДС, крайната сметка за плащане доближава 290 лв. Крайният срок за плащане на фактурата е 14 февруари.

Средната температура през декември в София е била 3,9 градуса, а през същия месец на предходната година е била 2,3 градуса, става ясно от данните на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), посочени във фактурата за парно. Ако през декември беше по-студено, сметките щяха да бъдат още по-високи.

Истинският шок ще бъде със сметките за януари, защото изминалия месец беше значително по-студен от декември. В минали години често сметките за парно през януари са с около 150 лв. по-високи от декемврийските. Сега обаче сметките за януари ще бъдат още по-високи заради значително по-високите цени на топлинната енергия спрямо миналата зима. Затова столичани трябва да се подготвят да получат сметки за парно за януари от около 450-500 лв., показват простите изчисления.

Вероятно заради високите сметки за парно политиците не искаха да има избори през зимата, коментираха още читателите на “Труд news”. В парламента тупкаха топката с връчването на мандати и в крайна сметка изборите са насрочени чак за 2 април, когато очакванията са времето да е по-топло и хората да са забравили високите сметки за парно.

35 лв. годишно за отчитане на уредите

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар