Половината германски средни предприятия искат да затворят или да се изнесат в чужбина

Шолц: Германия няма да се върне към ядрената енергия. Ще е еко

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Германия няма да възобнови използването на ядрена енергия, а ще разчита на възобновяеми енергийни източници“ е заяви германският канцлер Олаф Шолц, предава Associated Press.

„Темата с ядрената енергия в Германия е затворена. Всеки, който иска да построи нова атомна електроцентрала, ще се нуждае от 15 години, от 15 до 20 млрд. евро за всяка централа“, е допълнил Шолц.Той е уточнил, че заедно с прекратяването на използването на ядрена енергия в Германия е започнало и демонтирането на съответната инфраструктура, а повторното използване на този вид енергия ще изисква нови атомни електроцентрали. Шолц е подчертал, че в бъдеще енергийните нужди на Германия ще бъдат задоволявани от възобновяеми източници, включително слънчева и вятърна енергия.


AP припомня, че тази седмица Свободната демократическа партия на Германия (СвДП), част от управляващата коалиция, подкрепи разпоредба за „спиране на демонтирането на атомни електроцентрали, които все още могат да бъдат използвани“.

Германия обяви плановете си за постепенно спиране на ядрената енергия още през 2011 г. Миналата есен, когато конфликтът в Украйна ограничи достъпа до енергия в Европа, Германия реши да удължи експлоатацията на АЕЦ „Изар 2“, АЕЦ „Некарвестхайм 2“ и АЕЦ „Емсланд“ с няколко месеца, но най-много до средата на април 2023 г.

Тези три атомни електроцентрали осигуряваха електроенергия на повече от 10 милиона домакинства в страната, което е приблизително една четвърт от населението.

През април Германия затвори последните три атомни електроцентрали.

Източник: Фокус


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар