Шотландия иска незабавни преговори с ЕС за оставане в съюза

Брюксел, Европа, Политика, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
ШотландияШотландия иска да започне незабавни преговори с Европейския съюз за да запази местото си в Европайския съюз след британския референдум за излизане от общността. Това заяви премиерът на Шотландия Никола Стърджън след спешна среща на кабинета в Единбург.
”За да защитим отношенията на Шотландия с Европейския съюз и мястото и в единния пазар, кабинетът се договори, че ние ще се опитаме да започнем незабавно обсъждане с европейските институции и другите държави членки, за да проучим всички възможности за запазване на мястото на страната ни в общността”, заяви тя.
Стърджън посочи още, че местното правителство се подготвя да представи законодателни промени, които позволяват провеждането на втори референдум за независимост.
На допитването през 2014 г. над 55 на сто от шотландците гласуваха за оставане в Обединеното кралство.
Още в петък Стърджън отбеляза, че резултатите са отбелязали преобладаващото желание на шотландците да останат в ЕС, като 62 % са подкрепили това, срещу 38 % за напускане и е ”демократически неприемливо“ Шотландия да бъде изкарана от ЕС против волята си.
В същото време лидерите на Ирландия и британската провинция Северна Ирландия отхвърлиха в събота призива на партията Шин Фейн да се организира референдум за обединяване на острова след решението на британците за излизане от ЕС, съобщи Франс прес.
Ирландският премиер Енда Кени заяви, че има по-спешни проблеми в близко бъдеще.
Според ирландски медии парламентът, който е във ваканция, ще бъде свикан на спешна сесия в понеделник заради британското решение.
Премиерката на Северна Ирландия Арлийн Фостър също отхвърли идеята за референдум.
Северна Ирландия масово гласува за оставане в ЕС, което накара Шин Фейн да поиска референдум за обединение.
“Ние сме въвлечени във водовъртеж, предизвикан от един вот в Англия. Шин Фейн ще оказва натиск за референдум за границата”, заяви председателят на партията Деклан Киърни.
Възможността за подобно допитване е предвидена в мирните споразумения от 1998 г., но с условието да е налице обществена подкрепа, а според Фостър случаят не е такъв.
Източник: Mediapool

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар