Щабът: Ситуацията се подобрява, вече сме на 9-то място по смъртност в ЕС

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Мое дълбоко убеждение е, че там където свършва информацията, започва страхът. Неслучайно една от главните ни цели е, българските граждани да бъдат най-информираните граждани в ЕС. Благодарение на този стремеж на здравните власти да дават пълна и правдива информация се създаде особен тип доверие между гражданите и здравните власти и нашите колеги. Искам да изкажа личните си благодарности към всички медици, които продължават да дават най-доброто от себе си и на медиите, че ни помагате информацията да стига до всеки един български гражданин. 

Това доверие, което се изгради, доведе до няколко резултата – повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране. Искам да благодаря на всички за правдивата информация, която разпространявате. Това заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерски съвет министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

По думите му, 72 години е средната възраст на починалите от коронавирус у нас. В момента средната заболеваемост е 150 на 100 000 души население за 14-дневен период. 

“Отчитаме изключително добра тенденция от въведените противоепидемични мерки в страната, като това рефлектира върху използваемостта на болничните легла на национална база: заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 32%, заетостта на интензивните легла е 44%”, заяви здравният министър.

“Със сигурност само заедно ще излезем победители в тази битка. Колкото по-близо стоим един до други и си помагаме, толкова по-скоро пандемията ще остане лош спомен. Всичко, което се случва в страната, е заради въведените мерки. 15 области имат заболеваемост до 150 души на 100 000 души население. Този резултат дължим на всички български граждани, които вярваха и спазваха мерките”, допълни проф. Костадин Ангелов.

Той бе категоричен, че въпросът с ваксините не трябва да се политизира.

“Различни политици се опитват да прокарат мисъл, че няма достатъчно ваксини. Това категорично не е вярно. Българската държава е осигурила достатъчно ваксини за всички. Въпросът с ваксините не трябва да се политизира”, заяви здравният министър.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че България вече е на 9-то място по смъртност от Covid-19 в ЕС и на 27 място по заболеваемост. Той посочи, че най-ниската заболеваемост към днешна дата се наблюдава в Разград, Търговище, Кърджали, а най-висока – във Враца, Варна, Плевен, Русе и Кюстендил. Тенденцията, на база 14-дневна заболеваемост, е оптимистична, важното е тя да се запази, добави той.

“Искам да благодаря на всички граждани, че достигнахме тези резултати. Смъртността е 13,7% на 100 хил. от населението, което значи, че сме на девето място в ЕС. Вътре в страната намаляха разликите между различните региони. В Разград е най-ниската заболеваемост – 75 души на 100 000, а най-висока е във Враца – 240 на 100 000 души. Ако видите картата на Европа в момента има 2 зони в светли цветове – Скандинавието и Балканите, най-вече заради България и Гърция”, уточни той.

Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че негативните тенденции са най-вече във Великобритания и Чехия и се дължат най-вероятно на новия щам. По думите му, при върха на епидемията през пролетта на Острова е имало 18 000 хоспитализирани, а сега са 30 000.

“Това е един обезкопояващ факт, който не може да бъде пренебрегнат. Същото е положението в Чехия”, допълни той.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар