Щатът Тенеси забрани разпръскването на аерозоли в атмосферата

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Камарата на представителите в щата Тенеси прие законопроект, който забранява геоинженерството. Целта му е да направи нелегално разпръскването на аерозоли, които умишлено да модифицират атмосферата, съобщава NBC News.

Геоинженерството през 2024: В ход са три експеримента за промяна на климата

Законопроектът, който вече е приет в Сената на щата, забранява “умишленото инжектиране, освобождаване или разпръскване на химикали в атмосферата с изричната цел да се повлияе на температурата, времето или интензивността на слънчевата светлина“.

Новият закон ще предотврати експериментирането или внедряването на технологиите за изменение на климата.

През последните години все повече се говори за необходимостта от геоинженерство и дори за затъмняването на Слънцето, за да бъдат избегнати ефектите на глобалното затопляне. Филантропи като Джордж Сорос и Бил Гейтс са подкрепяли технологията, а тя вече събира грантове в размер на десетки милиони долари.

За да бъде приет, законът трябва да се подпише и от губернатора на щата.

Законодателният орган на Тенеси не е сам в усилията си да забрани геоинженерството. Законодателите в Илинойс, Кентъки, Минесота, Ню Хемпшир, Пенсилвания, Роуд Айлънд и Южна Дакота също разглеждат подобни законопроекти.

Забраната на геоинженерството не се приема единодушно от всички. Критиката идва от Демократическата партия, както и от представители на научния сектор.

Има хора на места като Тенеси, Пенсилвания и Ню Хемпшир, които се страхуват, от теорията кемтрейлс“, казва Джъстин Манкин, климатолог от Дартмутския университет в Ню Хампшир. “Политиците, вместо да разчитат на науката, за да развенчаят по подходящ начин конспиративното мислене, го легитимираха чрез законодателни действия.

Конспиративната теория “кемтрейлс” твърди, че самолети разпръсват във въздуха химични вещества или дори вируси, с цел да вредят на населението. В основата на това схващане стои на невярно тълкуване на кондензационните следи оставяни от самолетите. Броят на полетите днес е десетократно по-висок от този преди 30 години, което обяснява по-големия брой следи във въздуха.

Конгресмените-демократи Джон Рей Клемънс и Бо Мичъл, дори се подиграха на законопроекта, заявявайки, че той “цели опазването на Голямата стъпка и би било по-подходящо да се гласува на 1 април“.

Недоволните от закона на Тенеси твърдят, че щатските депутати са действали под въздействието на “конспиративни вярвания”.

За разлика от теорията за чемтрейлс, геоинженерството наистина предвижда умишлено изпускане на химични съединения в атмосферата.

Не всички в научната общност обаче подкрепят геоинженерството.

Имаме само една атмосфера. Не можем да рискуваме да я увредим допълнително чрез недобре разбран пряк път за отстраняване на щетите, които вече сме причинили“, пише Ингер Андерсен, изпълнителна директорка на Програмата на ООН за околната среда.

Друг потенциален риск е, че веднъж започнато, спирането на геоинженерството може да бъде доста опасно. Така всяка година светът ще трябва да отделя около 20 милиарда долара за аерозолното впръскване без да има точна дата за спирането му.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар