Ще ви настръхнат косите! Ковчези с мъртъвци летят до гробищата в Брестовица (СНИМКИ)

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Уличните ремонти в Брестовица приключиха, но сагата с плачевното състояние на някои от местните улици продължава.

Картината, която ежедневно се наблюдава по улица “Перелик”, водеща към брестовишките гробища, наподобява филм на ужасите.

Ковчези подскачат заплашително по катафалките, а два от тях дори са успели да се изтърколят от колите, пише Трафик нюз бг.

“Виновник” е пътят, който местните жители от години се опитват да поддържат с лични средства.

Вече ви разказахме за затруднения достъп до гробищата в резултат от липсващата настилката. Повече от 20 години местните ежедневно трошат автамобилите си, за да стигнат до домовете си. Затова и катафалките спират в центъра на селото, а от тях ковчезите се натоварват във високопроходими автомобили.

“Виждал съм трактор с ремарке да извозва мъртвец”, споделя жител на селото пред наш репотер. Самият той е член на едно от петте семейства, живеещи на улица “Перелик”. Поне десет са тези, чийто домове се намират на съседната “Атон”, която също е в трагично състояние.

Сред жителите на улица “Перелик” е и възрастна жена с тежко заболяване. Преди дни тя изпаднала в тежко състояние, но екипът на Бърза помощ за пореден път отказал да се качи до дома й именно заради непроходимия участък.

“Тук живеят и деца. Всеки път, когато нещо се случи, от Спешна помощ ни молят да заведем пострадалите до центъра на селото. Ако състоянието им позволява да ги заведа до центъра, предпочитам сам да ги закарам до болницата”, споделя местен жител, който ежегодно инвестира лични средства в заравняването на терена. Резултатът е налице … до следващия дъжд.

“Щом завали, улицата се превръща в река. Земните маси се свличат надолу по “Оборище”. През зимата тук не се качват снегорини”, разказва той. Наскоро му се наложило да прекъсне строителни дейности по нов имот, тъй като работниците отказвали да се изкачат до дома му.

“И двете улици са в регулация и са част от пътната мрежа на селото. Никой от нас не настоява те да придобият безупречен вид. Искаме единствено теренът да бъде заравнен, след което да бъде положен един пласт асфалт или бетон. Това ще спре свличането на земни маси и ще реши проблема за поне 10 години”, категоричен е мъжът, “По мои груби изчисления, един безупречен ремонт на този участък би излязъл не повече от 10 000 лв. Иронията е, че точно толкова бяха вложени миналата година в изгражданането на … 3 чешми. Тогава аз самият поставих въпроса защо не се вложат средства и в уличния ремонт, но ми се отговори, че такъв не бил предвиден в годишния бюджет.”

Някои от жителите на двете улици са се отказали да карат скъпите си автомобили и са ги заменили със стари коли, “за да не ги жалят”. Други, които управляват високопроходими автомобили, са дългогодишни абонати в местните сервизи.

Според запознати, през годините са подавани редица сигнали за проблема. Неведнъж са входирани и подписки с искане за незабавни мерки. Такива обаче не са взети.

Както вече ви разказахме, кметовете на село Брестовица и община “Родопи” се ангажираха да потърсят решение на проблема в резултат на подадените сигнали.

“В момента насочваме средствата по проекти на места, където ремонтите са най-належащи”, коментира преди време Пламен Спасов и допълни, че тази година Брестовица е сред селата, в които са концентрирани най-много средства. Проектите, касаещи инфраструктурата, обаче обхващат основните пътни артерии и централните улици.

“Знаете, че възрастните най-често идват да посетят гробовете на близките си. Ако нямаме уважение към мъртвите и мислим, че е редно труповете им да падат от колите, нека помислим поне за живите!”, призовават местните.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар