Ще гласуваме отново с хартиени бюлетини

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още тази седмица в сряда или най-късно идната седмица депутатите се захващат с промените в Изборния кодекс, чрез които заедно с машините за гласуване ще се въведат отново и хартиените бюлетини във всички секции. Това съобщиха юристи от управляващото мнозинство, пише Труд бг.

Причината за забавянето, почти два месеца след внасянето на текстовете с поправките, се оказа в Централната избирателна комисия.

“Изчакваме становището на ЦИК и законопроектът ще бъде в дневния ред на комисията. Имах готовност за тази седмица, но се надявам това да се случи най-късно следващата”, заяви пред председателят на комисията по конституционни и правни въпрос в 47-ото Народно събрание Милен Матеев.

Потърсена за коментар председателя на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че в комисията още работят по становището си за законопроекта, “но в момента не мога да кажа нищо конкретно”.

Юристи с многогодишен опит в пленарна зала припомниха, че преди няколко седмици от Обществения съвет на ЦИК е представен доклад, в който се казва, че законодателни промени са необходими веднага, тъй като са констатирани много нарушения с гласуването само с машини.

Проектът за изменение и допълнение на Изборния кодекс вече е минал и през Коалиционен съвет, потвърди зам.-председателят на ПГ на БСП Филип Попов, който е един от вносителите за връщането и на хартиената бюлетина в изборния процес.

“Нямаме подкрепа от останалите формации в коалицията ПП, ИТН и ДБ, но от БСП сме категорични, че трябва да има възможност както с хартиена бюлетина, така и с машина.

В проекта предвиждаме и да няма вече т. нар. тъмни стаички, а както в много държави от ЕС, да има параван, който само да прикрива тайната на вота от комисията, но същевременно да няма възможност избирателят да снима гласуването си и след това да отчита евентуален контролиран вот”, заяви Филип Попов.

По думите му, предложението за връщането на хартиената бюлетина е и заради множеството хора, които не са гласували заради притеснение как избирателят ще се справи с машините, особено по-възрастните хора.

Други пък нямали доверие на машинния вот заради съмнения, че резултатите могат да се манипулират. “Надявам се колегите в зала да разберат, че тази ниска избирателна активност води до делегитимация на органите в Република България”, посочи Филип Попов.

Социалистите не са инициирали разговори за подкрепа с останалите партии в 47-ото Народно събрание.

Още през април, когато от БСП внесоха поправката за връщането на хартиената бюлетина в Изборния кодекс, от ГЕРБ и ДПС дадоха да се разбере, че ще подкрепят предложенията на БСП. ГЕРБ, БСП и ДПС обаче имат 119 депутати и при тази конфигурация задължително ще трябват гласове и от “Възраждане” за приемане на поправката за хартиената бюлетина.

Със сигурност свои предложения в Изборния кодекс ще внесат и от “Възраждане”, стана ясно от думите на лидера на партията Костадин Костадинов.

“Нашата позиция е, че трябва да се подобри сегашното гласуване, защото на последните избори се видя, че когато има контрол между машинния вот и разписките от машините, когато се преброят хартиените отрязъци, е много по-голяма вероятността да не се допуснат манипулации.

Но има една малка подробност – в момента, ако има несъответствие между протокола от машината и разписките, се зачита вота от протокола, а това не е правилно”, каза Костадинов.

“Предложенията ни ще са в тази посока”, отбеляза още лидерът на “Възраждане”.

Общественият съвет в анализ от февруари 2022 г. до ЦИК и Народното събрание:

Отстраняване на дефицитите в законодателството трябва да започне веднага

– Основна слабост на изборното законодателство в България е неговата нестабилност. Обществеността привикна Изборният кодекс да се променя “на парче”, в “дванайсет без пет” заради станали неотложни проблеми, а нерядко и по конюнктурни съображения.

В момента България няма работеща правна рамка за излъчване на законодателен орган – не е дефинирана избирателната система при редовни избори, “на изчакване” е формирането на изборен район “Извън страната”, нарушен е международният стандарт за равното избирателно право/еднаква тежест на гласа.

Наложителна е ревизия и на други разпоредби, например тези за новите изборни технологии.

– Работата по отстраняването на дефицитите в Изборния кодекс трябва да започне незабавно независимо от неизвестния времеви хоризонт до следващите национални избори.

– ЦИК системно подценява обучението на изборните комисии Противно на разпоредбата на чл. 56 от Изборния кодекс ЦИК реално няма обучително звено.

– Машинното гласуване и детайли около него се превърнаха в основна тема в новините и в кампаниите на политическите централи.

Конспиративни теории, неясноти около поръчките,  доставката и сертифицирането създадоха недоверие сред неизвестно голяма, но вероятно значителна част от обществото.

Това се случи основно поради липсата на ясно разписани правила и календар за предстоящите дейности, свързани с подготовката и провеждането на МГ.

Друг фактор бе делегирането на ключови дейности на външни изпълнители, с които ЦИК често не успяваше да установи качествена комуникация, така че усилията на Комисията да има пълен контрол върху процеса се оказаха неадекватни.

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ: ГЕРБ ще подкрепи предложенията на БСП, решението е надпартийно

Нашата парламентарна група ще гласува законопроекта за промяна на Изборния кодекс. С промените, които направиха в 45-ото Народно събрание мнозинството на протеста, ние, от ГЕРБ, твърдяхме, че се нарушени правата на повечето български граждани, защото няма равнопоставеност при гласуването.

Никъде в държавите от Европейския съюз не е признато гласуване само с машини. То показа своите слабости и на него се дължи факта, че имаше толкова ниска избирателна активност. В този смисъл сме абсолютно убедени в правотата на промените, независимо, че са предложени от парламентарната група на БСП. Това е надпартийно решение, което ние, в ГЕРБ, сме взели много отдавна и ще подкрепим текстовете.

Доц. Стойчо Стойчев, политолог: Доказано – Машините донесоха победата на „Продължаваме промяната“

Аз направих една извадка от изборните резултати миналата година. Най-големият губещ от липсата на хартиена бюлетина е БСП.

И съответно тя най-много ще иска да се върне хартията. ДПС изобщо не губят толкова много, колкото се предполагаше.

Но и ДПС, и ГЕРБ губят гласове и победата на “Продължаваме промяната” идва от сегашната изборна технология. Това вече е доказано. Но от тази победа се вижда, че те нямат социална база.

Протестите, недоверието, което бързо ескалира, изобщо отношението към властта показва, че тази подкрепа е фабрикувана именно през технологията на машинното гласуване, а не чрез социална база.

Всички мерки, които Кирил Петков и Асен Василев правят, са убийствен пиар, те си купуват малко отсрочка от по-масови протести и генерален натиск.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар