Ще имаме ли скоро подводница и каква е позицията ни в Черно море: Кап. Кукуров пред Dir.bg (снимки и видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българските военноморски сили отбелязват 142-ата годишнина от създаването си. В същото време обаче от години подводен флот нямаме – последната ни действаща подводница “Слава” беше превърната в музей, който в момента може да бъде посетен в град Белослав. 

Липсата на българско подводно корабоплаване може да се окаже решаващо и в този ключов момент, когато напрежението в Черно море между Русия и НАТО непрекъснато ескалира. 

Ще имаме ли скоро подводница, какви са позициите на България в Черно море, подводници на кои страни достигат до нашите териториални води и сътрудничим ли си с подводния флот на Турция – разказва в специално интервю за Dir.bg капитан I ранг Камен Кукуров – настоящият началник на щаба на Военноморските сили и последният командир на дивизион подводници

Капитан I ранг Камен Кукуров

Снимка: Министерство на отбраната

Капитан Кукуров, какво според вас наложи решението последната ни подводница да бъде превърната в музей?

Това, че е превърната в музей, всъщност е едно от хубавите неща, които са се случили. Въпросът е какво наложи извеждането на подводницата от състава на Военноморските сили, а отговорът може да се разглежда в няколко аспекта. Подводницата беше достигнала възраст, която в техническо отношение беше станала достатъчно опасна за личния състав. Освен това технологиите за откриване и локализиране на надводни и подводни обекти, както и системите за сигурност, са морално остарели. Така че беше дошло времето за прекратяването на активната ѝ плавателна дейност. А доколко беше необходимо закриването на подводния ни флот – това беше решение на политическото ръководство на държавата, което аз не мога да коментирам.

Нямаме подводница, но пък все още разполагаме с противоподводни сили. В такъв случай получават ли те конкретни задачи, как ги изпълняват и къде провеждат тренировките си?

Задачите на противоподводните сили по отношение на търсене, откриване, следене и евентуално унищожаване на подводните сили естествено стоят пред тях. Да, цялата подготовка е доста затруднена, затова използваме всяка възможност в международните учения, било то в Черно море или някои от патрулните ни кораби и фрегатите участват в учения в Средиземно море. Когато има възможност за участие на реални подводници – това е най-добрата им подготовка.

Капитан Кукуров на последното плаване на “Слава”

Скрийншот: YouTube

Чуждестранните военноморски сили разполагат и с имитатори на подводници и понякога ученията се правят с тях, което също е добра подготовка. Да, отсъствието на подводен флот в състава на Българските военноморски сили до голяма степен ограничава възможностите за тренировки на нашите собствени патрулни сили.

Случва ли се да използваме подводници на други държави извън военно учение и очакват ли в такъв случай държавите нещо в замяна?

Не, това винаги е под формата на учение. Скоро завършихме нашето военноморско учение “Бриз” с международно участие. Поканихме Турция и те бяха така добри да участват с кораб и подводница.

Турската подводница на “Бриз” 2021

Снимка: BulFoto

А в Черно море не може да пребивава подводница извън състава на черноморските държави. Тоест ние можем да тренираме като партньори на НАТО единствено с тях. Иначе, когато сме на учения в Средиземно море, има възможност за извършване на тренировки и с подводници на други съюзни държави.

А ако все пак някога имаме подводница, ще има ли приемственост и кой да предаде опит или ВМС вече са загубили способностите си? 

Не е тайна, че последната година активно се работи по възобновяване на подводния флот. Преговаряме с държави, които не искам да конкретизирам в момента, защото все още сме в начална фаза на преговорите. Но има страни, които имат готовност да предоставят на България подводници и то не на пазарни цени.

Подводниците, които ние експлоатирахме, са съвсем друго поколение от сегашните. Все още има хора, и то немалко, за екипаж на подводница от ново поколение, които физически и психологически имат нагласата да плават на такъв съд, да бъдат в затворени пространства под водата. Също така начинът на плаване под вода е един и същ, независимо подводницата от кое поколение е. Така че имаме в този аспект приемственост и готовност за овладяване на един нов подводен съд.

Подводницата отвътре

Снимка: BulFoto

Механизми, радиотехнически съоръжения, сонари, основните корабни силови устройства – те са от друго поколение и ще е необходима подготовка на екипаж, но това е рутинна дейност. 

Черно море се оформя като нова зона на напрежение между Русия и НАТО. Според вашето експертно мнение къде се намира България в тази ситуация при липсата на подводници?

Въпросът е по-генерален и мисля, че има еднозначен отговор – ние сме членове на Алианса и нашето място е във всички действия, които се извършват от страна на НАТО във взаимоотношенията му в Черно море с Русия. Това, че нямаме подводници, до някаква степен малко или много ограничава изпълненията на нашите задължения като съюзна държава. Ако имаме подводница, бихме били в много по-голяма полза на НАТО, тъй като наличието на подводен флот разширява военноморските възможности на всяка една държава за формиране на пълна картина на морските пространства и много по-голяма възможност за опериране в цялото Черноморие. 

Вие вече споменахте, че водим преговори с военноморските сили и на други държави за подводница. Как обаче се осъществява сътрудничеството с тях? Участваме ли в подводни учения при липсата на подводници?

Наши кораби, основно фрегатите, участват в учения в Черно и Средиземно море за борба с подводници. Но с подводница няма как да участваме, освен с офицери, които са в щабове или като наблюдатели, което е трупане на опит, който ще е ценен при следващото възстановяване на подводния ни флот.

Подводницата отвътре

Снимка: BulFoto

Има ли чужди подводници в наши води, когато не е официално съобщено за военно учение? Докъде достигат те, ако все пак има такива?  Съществуват ли “червени линии” под вода, които не трябва да бъдат прекосявани?

Всяка една държава има собствени морски пространства, в които има ограничения за опериране на чужди подводници. В Черно море може да има подводници само на държавите, които са от черноморския регион – Турция, Румъния, Грузия, Русия и Украйна. Дали в нашето териториално море има подводници – не трябва да има, а дали има… В края на краищата нали затова е подводница.

подводница “Слава”

Скрийншот: YouTube

Но е забранено абсолютно плаването и потапянето извън учение на чужди подводници, независимо дали са съюзници, или не. Това е забранено от закона за морските пространства.

По-рано споменахте Турция. Имаме ли конкретно с нея сътрудничество – подводничарско, или всичко е в рамките на НАТО?

Чисто двустранни взаимоотношения между подводния флот на Турция и когато ние имахме подводен флот, не сме имали, но по отношение на търсене и спасяване на екипажи с Турция имахме много добри отношения, докато имахме подводници. 1993-1994 г. проведохме много успешни учения с турските спасителни сили. 

Казахте, че водим вече преговори с няколко държави за подводница. Все пак очакваме ли в близко бъдеще да имаме отново подводен флот?

Има нагласа да бъдат продължени разговорите и да се достигне до закупуване на подводница втора ръка, но в момента процедурите са временно замразени и се надяваме, че по-нататък ще продължим. 

Подводницата, превърната в музей край Белослав

Снимка: BulFoto

На празника на флота припомняме постиженията на ВМС. С какви успехи ще запомним подводните и противоподводните ни сили в годините, когато сме имали действаща подводница?

Трябва да започнем от това, че 1987-1989 г. България разполагаше с четири опериращи подводници в своя състав, не е била само една. Тогава бяхме от водещите нации в Черно море по отношение на подводното корабоплаване. Не е тайна, че след първите ни учения с кораби от НАТО, още преди да станем редовни членове на Алианса, нашите подводници се представяха на изключително високо ниво и бяха много трудно откриваеми. Ние също така винаги сме изпълнявали на 100% задачите, които са ни били поставяни от ръководството на България както на Министерството на обраната, така и на Генералния щаб. В цялата ни история на подводното корабоплаване нямаме неизпълнени задачи, нямаме личен състав, загинал по време на плаване. Така че можем само да се гордеем с историята на подводния ни флот.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар