Ще има болници само за лечение на COVID

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“В този момент е изключително важно да осигурим легла за всеки български гражданин, който има нужда от болнично лечение. Трябва да се действа бързо и решително.

Ето защо още днес здравният министър ще издаде нова заповед за обособяването на части от болници, които да са специализирани само за лечение на COVID-19.

Ще има и нова реорганизация в големите болници, като във всяко голямо лечебно заведение ще бъдат разкрити по 200 легла“. Tова обяви премиерът Борисов във фейсбук профила си, където съобщава днешните решения на Министерския съвет. Той ръководи правителството заседание от дома си, където е под карантина след положителен тест за COVID-19.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пък информирала, че е в ход излъчването на хотели, в които при нужда да бъдат настанявани хора при изчерпване на капацитета на лечебните заведения и до края не деня те ще бъдат конкретно посочени. Такава готовност е налице за София и София-област, но ще бъдат предложени такива места и за територията на цялата страна.

По-късно от правителствената пресслужба съобщиха, че в хода на онлайн заседанието министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е докладвал, че още днес ще бъде изработена заповед за реорганизацията, с която ще се гарантира осигуряването на необходимите медицински грижи за българските пациенти с коронавирус в специално обособените за целта части в болниците.

“Подготвям нова заповед, според която в страната ще бъдат обособени болници, специализирани само за лечение на пациенти с Covid”, съобщи и министърът на здравеопазването. По думите му заради увеличения брой новозаразени с коронавирус в София министърът и директорите на лечебните заведения са решили да направят реорганизация на целия процес по осигуряване на болнични легла. “Това е т.нар. “четвърта” стъпка, за която не е говорено до момента – ще се реорганизират цели лечебни заведения или специфични структури в тях”, поясни той, цитиран от БНТ.

До края на деня ще излезе заповедта му за големите лечебни заведения в София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен – в големите областни болници ще бъдат създадени структури с около 200 легла за нуждите на пациентите с коронавирус. За София – това са Окръжна болница, Софиямед, Токуда, “Александровска”, “Пирогов”, ВМА. В Окръжна болница и Токуда ще бъдат затворени последните етажи от вътрешните отделения, ще бъдат увеличени и интензивните легла. В “Александровска болница” ще се затворят две клиники, за да се реструктурират. В “Иван Рилски” също ще има реорганизация и ще бъдат разкрити допълнителен брой легла. Допълнителни легла ще бъдат разкрити и в други болници. “Няма да има недостиг на легла в София”, увери той.

Здравният министър посочи и, че в Студентски град в София е получил сигнал за заведение, което не спазва мерките. Той отново призова българите да бъдат отговорни, защото “се намираме в сериозна фаза на епидемията и ако не надделее разумът, цифрите ще бъдат доста по-високи”.

 

ПОДКРЕПА

Днес центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив и Варна получиха 20 нови оборудвани линейки. Автомобилите са закупени в изпълнение на проект BG16RFOP001-4.001-0001 “Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014–2020. Здравният министър предаде ключовете на линейките като уточни, че 17 отиват в Спешна помощ в София, 2 в Пловдив, 1 във Варна. С тях ще се подобри изключително много логистиката на пациентите от домовете им до логистичните центрове и спешните отделения на лечебните заведения, каза министърът. До момента по проекта са доставени 220 автомобила, до края на годината ще бъдат доставени още 40, които ще бъдат разпределени на местата, където има най-голяма нужда от линейки.

 

ОБРАЗОВАНИЕ

“Продължаваме да наливаме пари в образованието. 2 327 264 лева ще получат общините за реализирането на 4 образователни програми”, заяви още премиерът. Близо 400 хиляди лева ще отидат за осигуряване на съвременна образователна среда. Ще се модернизират 7 професионални гимназии и средни училища и ще се подпомогнат 125 училища за дейности по проследяването на личните постижения на учениците, а 153 учебни заведения ще получат средства за подготовка и обучение на екипи, които да помагат за по-плавния преход между отделните етапи на обучение. Със сумата от 149 750 лева пък Астрономическата обсерватория в Димитровград ще бъде оборудвана с нов дигитален планетариум.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар