Ще има ли демокрация след COVID?

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Двете гледни точки по Ковид ситуацията в нашите общества започват да приличат на две религии, които нямат разговор помежду си, и това трябва да се прекрати. Това напомни проф. Даниел Вълчев в специална пресконференция днес. В нея социологът Първан Симеонов пък съобщи, че очакването заради зеления сертификат да спадне делът на онези, които съвсем отказват да се ваксинират, засега не се оправдава. За пореден месец 45,5% казват „не съм се ваксинирал и няма да се ваксинирам“. По думите на Симеонов, увеличението на ваксинацията сега е главно в групите, които са я отлагали, но въпросните 46% отхвърлящи остават почти „партия“, отделени рязко от останалите.

Пресконференцията представи начални хипотези и резултати от научния проект „Кризата с Covid-19 и бъдещето на либерално-демократичните конституционни модели“. Проектът е финансиран от Фонд научни изследвания към Министерството на образованието и науката на Република България по конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства, свързани с пандемията от COVID-19 – 2020 г.

Научният колектив се оглавява от проф. д-р Даниел Вълчев и включва още доц. д-р Мартин Белов, доц. д-р Борис Попиванов, доц. д-р Симеон Гройсман и д-р Първан Симеонов, заедно с чуждестранни учени от реномирани университети в Италия, Гърция, Полша и Унгария.

Детайлите по проекта бяха представени в пресконференцията от доц. Симеон Гройсман, който се занимава с темата за съдебната практика по въпроса за COVID. Според Гройсман, заповедите на министрите имат характера на сурогатни нормативни актове, които правосъдието на практика не успява да контролира и така съдилищата не могат в достатъчна степен да изпълняват своите функции по защита правата на гражданите.

Даниел Вълчев изтъкна още, че целта на проекта е да види отвъд ежедневието по темата Ковид. Екипът на проекта не разглежда медицинската страна на спора и е интердисциплинарен. Вълчев посочи, че COVID обостря едно от основните противоречия в либералните демокрации, а именно – волята на мнозинството срещу индивидуалните права.

Първан Симеонов акцентира на проблема с информационното пресищане по темата, както и с прекаленото овластяване на експертите за сметка на демократично избраните политици. В тезите на Даниел Вълчев това бе определено като възникване на „глобална технокрация“. Две години по-късно нашият свят няма нито сигурност срещу вируса, нито гаранции за свобода – това е почти провал, посочи Симеонов и критикува подхода у нас, свързан, по думите му, с прекалено назидателно отношение към обществото. Симеонов ползва повода отново да призове към ваксиниране.

Доц. Мартин Белов напомни, че Ковид засяга пряко и конституционните модели, и човешките права и институционалния дизайн. Той не скри личното си мнение, че евентуални санкции за неваксинирани у нас биха била противоконституционни. По думите на Белов, в медиите преобладава смъртта – 90% новини за смърт: 80% от COVID, и 10% – от друго. Белов определя днешната ситуация като част от т.нар. „конституционни поликризи“.

Доц. Борис Попиванов изреди всички възможни политически употреби на кризата у нас досега: като легитиматор на властта, като размиване на политическите разлики между партиите, като възможност да се повлияе на политическия календар и т.н. Според изследователя, у нас има две теми, които днес вече затихват: темата за единството и темата за човешките права. Основата хипотеза на Попиванов е, че политическите сили предпочитат да остават объркано и уплашено общество, за да си осигурят развързани ръце.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар