Ще ни продаде за 200 години напред, само и само да клечи във властта… Купуваме нови 8 F-16

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бойко Борисов очевидно е решен на всяка цена да се откупи във властта, с което въвлича държавата в невъобразими разходи – още 8 изтребителя. Вероятно именно за тях са новоизтеглените 5 милиарда лева заеми.

Военното министерство вече е изпратило до САЩ писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 самолета F-16 Block 70, на нови три-координатни радари и за поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване.  Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с представители на американската компания “Локхийд Мартин” и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.
България вече закупи 8 изтребители от САЩ и “Локхийд Мартин” за около 2.1 млрд. лева, които бяха изплатени авансово. По проект България планира да вземе още 8 машини, за да се откаже изцяло от старите съветски изтребители МиГ 29 и да премине на новата платформа.

Втората поръчка ще е по-евтина, а и ще може да бъде заплатена на траншове.
Закупуването на радари е друг от приоритетните проекти, който се очаква да излезе около 400 млн. лева.
Досега не бе известно, че София се насочва и по този проект към САЩ. Няма публична информация и за какво “друго високотехнологично оборудване” сме се обърнали към Съединените щати.

“Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с “Локхийд Мартин” в дългосрочен план. Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените ѝ сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО”, казал Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.
Премиерът добавил, че споразумението с “Локхийд Мартин” е много полезен инструмент за реализацията на “индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера”.
Той посочил, че благодарение на договореностите ще се внедри уникално за страната ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.
Борисов припомнил, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70.
Първите сто милиона лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август т.г., а планираната инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС.
Тези средства са извън вече преведените 2.1 млрд. лева за изтребителите.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар