Ще отмъкне ли Китай короната на САЩ за най-голяма икономика? – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Някога, преди много векове, Китай бил най-голямата икономика в света. Днес много анализатори прогнозират, че след известно време всичко ще се повтори. Вярно е, че многото проблеми, пред които е изправен този азиатски гигант – някои от които сам си създаде – ще забавят деня, в който Китай ще настигне Съединените щати, заемайки отново първо място. Все по-голям брой икономисти обаче вярват, че този ден може никога да не настъпи, пише The Economist в свой анализ.

Населението на Китай е повече от четири пъти по-голямо от населението на САЩ. Така нейната икономика може да надмине американската по размер много преди да се изравни с нейното ниво на развитие. За да стане общият БВП на Китай най-големият в света, неговият БВП на глава от населението ще трябва да достигне само една четвърт от този на Америка. В някои отношения Китай вече постигна скромен успех: през 2016 г. неговият БВП надхвърли този на Съединените щати, когато се конвертира в долари по „паритет на покупателната способност“ (според този метод цената на стоките и услугите във всяка страна се изчислява на сравними световни цени).Но БВП на Китай все още изостава много от този на САЩ, когато се конвертира в долари по познатия обменен курс, преобладаващ на валутните пазари, като Китай достига 17,7 трилиона долара през 2021 г. В същото време икономическият растеж на Китай беше възпрепятстван от политиката на нулева толерантност към ковид (тази политика предполага, че всяко избухване на вирусна инфекция трябва да бъде придружено от строга карантина), това доведе до спад на пазара на недвижими имоти. Освен това Китай не реформира държавните предприятия, но беше в състояние на технологична война със САЩ. Свръх регулирането от правителството на процъфтяващи сектори като високите технологии и образованието също влоши ситуацията. Въпреки това китайската икономика нарасна, достигайки впечатляващите 8,1% през 2021 г. В дългосрочен план застаряващото население на Китай ще доведе до допълнителни предизвикателства. Според някои оценки през следващите 15 години общата работна сила може да намалее с 15%. Според консултантската фирма Capital Economics, БВП на Китай може да се доближи или дори да надмине този на САЩ до средата на 2030 г., но след това е обречен отново да изостане, тъй като демографският спад на Китай набира скорост.


Един от най-трудните и най-пренебрегваните въпроси в тази дискусия е: какво ще се случи с обменния курс между двете страни и с вътрешните им цени? Стоките и услугите в Китай все още са значително по-евтини от средните за САЩ. Ако разликата в производителността между Китай и САЩ продължи да намалява, тогава цените също трябва да се сближат, или чрез по-силна валута, или чрез по-високи нива на инфлация. Значението на тези процеси може да бъде голямо. Например, според прогнозата на Goldman Sachs, през 2031 г. БВП на Китай ще надхвърли 38 трилиона долара, като се използват тазгодишните цени и обменни курсове при изчислението (повече от два пъти над сегашните цифри), и това ще бъде напълно достатъчно, за да направи икономиката на страната най-голямата в света. Но не цялото възстановяване ще се дължи на икономическия растеж; като цяло, това също ще бъде движено от по-високите цени и обменния курс.

През 2031 г. се очаква БВП на Китай в реално изражение да нарасне с около 47% в сравнение със съответната цифра преди десетилетие (среден темп на растеж ще е по-малък от 4% годишно); цените в Китай ще бъдат с около 30% по-високи, а обменният курс ще се повиши с почти 13%. Именно комбинацията от тези фактори – а не само растежът – ще определи дали Китай някога ще стане безспорен световен икономически шампион в тежка категория.

Превод: Ганчо Каменарски, Actualno.com

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар