“Ще платя с телефон” – портфейлът, който идеално пасва на дланта ни

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

 

По данни на “Statista” през 2023 г. средно потребителите прекарват над 400 минути на ден онлайн – работим, общуваме, забавляваме се, пазаруваме онлайн. Дори управляваме бюджета и финансите си онлайн. С бурното развитие на електронната търговия и дигиталните технологии тази тенденция се очертава да се запази и разширява, като прогнозите са до 2040 г. повече от 90% от глобалните покупки да се извършват -дигитално.

У нас по данни на Националния статистически институт (НСИ) през 2022 г. 40% от българите са пазарували стоки или услуги за лични цели поне веднъж за последната година, а Българската – Е-комерс Асоциация отчита ръст от 30% за година на електронната търговия.

Наред с възможностите пред развитието на е-търговията това поставя и сериозния въпрос за нашата сигурност в дигиталното пространство. Неслучайно през последните години един от приоритетите в банковата индустрия е именно развитието на качествените, удобни, достъпни, но и защитени методи за онлайн плащане, незабавни преводи, дигитални портфейли.

Защо мобилните портфейли стават все по-популярни?

Авангардните дигитални портфейли за смарт устройства рационализират начина, по който извършваме безконтактни плащания. Отминаха дните на ровене във физическия портфейл за банкноти, кредитни или дебитни карти. Мобилното приложение събира на едно място всичко, от което се нуждаем за нашето ежедневно банкиране, осигурявайки бърз достъп и биометрична защита.

В България “УниКредит Булбанк” е банковата институция, отличена през 2023 г. с наградите на Global Finance за най-добро приложение за мобилно банкиране и за най-добра дигитална банка. Сред предимствата, с които тяхното мобилно приложение се отличава, можем да откроим някои важни ключови характеристики:

Едно приложение за всичко.

През “Булбанк Мобайл имаме достъп както до всички кредитни и дебитни карти, така и до информация за останалите финансови продукти, които използваме – депозити, кредити, инвестиции. Това ни помага да имаме 24/7 ясна картина за личните си финанси и да управляваме по-добре своя бюджет и финансови планове – независимо къде се намираме.

През приложението в реално време можем да следим салдото и движения по своите сметки, да нареждаме незабавни преводи, да извършваме преводи по телефонен номер, включително и да плащаме битовите си сметки. А ако инвестираме в някой от фондовете, предлагани от “УниКредит Булбанк”, лесно и бързо можем да следим резултатите по нашите инвестиции и как се променят във времето. Приложението помага също да наблюдаваме своите кредитни задължения с информация за остатъка от главницата, предстоящите плащания, историята за извършени операции и друга полезна информация.

Високо ниво на сигурност и защита.

Достъпът до приложението е защитен с използване на ПИН и/или биометрична характеристика и прилагане на двуфакторна автентикация.

Съчетание на характеристиките на онлайн банкирането и физическата банкова карта.

“Булбанк Мобайл дава възможност за извършване на банкови преводи в различни валути, но и дигитализира физическите карти, за да се разплащаме удобно и сигурно на ПОС терминал. Чрез националната платежна система BLINK потребителите на приложението нареждат преводи, които се изпълняват в рамките на секунди по всяко време на денонощието и седмицата. Клиентите също могат да създават шаблони с плащания, така че да улеснят и опростят процеса по повтарящи се плащания.

През приложението могат да се правят и преводи по мобилен номер към друг потребител на “Булбанк Мобайл”, което премахва досадното попълване на IBAN – удобство, от което често клиентите се възползват в ежедневни ситуации като разделяне на сметката за вечеря с приятели или събиране на пари за подарък на колега.

Банковият клон в телефона.

“Булбанк Мобайл” е и своеобразен мобилен банков клон на разположение 24/7. През приложението клиентите могат да заявяват нови продукти и услуги и да променят параметрите по съществуващи. Кандидатстването за потребителски или ипотечен кредит вече не изисква висене в банкови офиси и попълване на купища документи – защото целият процес е дигитализиран. Заявката за нова дебитна или шопинг карта също става изцяло онлайн с възможност за доставка до адрес или избран клон на банката.

През мобилното приложение могат да бъдат активирани спестовни планове и срочни депозити, да се заяви лизинг за автомобила, да се активира овърдрафт по налична сметка.

За онези, които все още не са клиенти и не ползват продукти на банката, приложението е възможност да се запознаят с различните финансови и банкови инструменти и да стартират избран план за ежедневно банкиране изцяло онлайн.

*Материалът е реализиран с подкрепата на “УниКредит Булбанк”.

Публикацията съдържа продуктово позициониране

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар