Ще ползваме електронни винетки от януари догодина – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Въвеждане на тол система и електронни винетки за ползване на платената пътна мрежа в страната. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за пътищата.

Идеята е електронната винетка да влезе в сила от 1 януари следващата година, а тол системата за тежкотоварните автомобили – от август 2019 г. 
 

Както досега, винетките ще са годишни, тримесечни, месечни и седмични, които ще запазят цените си. Въвежда се уикенд винетка, която ще важи от петък на обед до неделя в полунощ, но все още не е ясно колко ще струва.
 

Камионите, автобусите и всички превозни средства с допустима маса над 3,5 т ще използват тол система на база изминатото разстояние. То ще се изчислява с монтирано в превозното средство бордово устройство, което регистрира данните за изминатото разстояние с помощта на глобална навигационна сателитна система.
 
Предвидена е възможност тол таксите да се заплащат по електронен път и в брой на пунктове. А за електронните винетки – чрез терминали за самотаксуване или с картово плащане.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар