Ще ползваме 5G в самолета при полети в Европейския съюз

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

5G скоро ще бъде реалност и в самолетите, след като Европейската комисия посочи определени честоти за технологията по време на полет. Това ще позволи на авиокомпаниите да осигурят най-новата мрежова технология на борда си при полети в рамките на ЕС.  

Пътниците на борда на полети в ЕС ще могат да използват своите мобилни телефони в пълния им капацитет и функции, точно както при наземна 5G мобилна мрежа – за съобщения, мобилен интернет и разговори.Услугата ще бъде достъпна благодарение на специално мрежово оборудване в самолетите – така наречените пикоклетки (pico-cell). Те ще свързват пътниците в самолета с наземната мрежа на оператора, като сигналът преди това минава през сателит.


„Небето вече не е ограничение, когато става дума за възможности, предлагани от супер бърза връзка с голям капацитет.“, каза Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар.

Комисията също така измени решение за изпълнение относно честотните ленти от 5 GHz, което прави лентите достъпни за Wi-Fi в автомобилния транспорт, например в автомобили и автобуси. Решението за изменение полага основата за иновации в автомобилната индустрия и потенциално за приложенията на Metaverse.

Съгласно изменението на решението за изпълнение държавите членки предоставят честотните ленти от 5 GHz за използване на борда на пътни превозни средства възможно най-рано и най-късно до 30 юни 2023 г., се казва в съобщението на ЕК. 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар