Ще разберем, че трябва да избираме “смърт от вирус” или “смърт от глад”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Много неща научихме за вируса през изминалите месеци. За съжаление за някои пациенти от “герои” през април се превърнахме в “заразители” и участници в световната конспирация.

Това сподели за Varna24.bg Свилена Панова, мед.сестра от Варна, която е в епицентъра на събитията с коронавируса в Италия от самото начало на пандемията.

Свилена е на 47 години. От 10 години е медицинска сестра в психиатрична болница край Парма, а от 4 – дава дежурства и на телефон 118, еквивалент на нашата Спешна помощ.

“През последните седмици всекидневно се говори за нарастване броя на положителните тестове (достигнахме 34 хиляди случая). Но пък, ако през март-април се правеха средно по 20 хиляди теста, сега броят им е увеличен стократно.

Аз и колегите от “Спешна помощ” наблюдаваме повече обаждания през последните седмици, но в тези случаи пациентите са значително в по-добро общо състояние. Наблюдават го и колеги, работещи в реанимация и интензивни отделения. Да, отделенията отново започнаха да се пълнят, но пациентите имат по-малко нужда от интензивни грижи.

Така е поне в региона, където живея аз, Емилия-Романя. Точно и затова и според последния декрет на министър-председателя сме със “жълт код”. В Северна Италия има доста обширна територия, която е “червена” – казват, че болниците са пълни, показват ни опашки от чакащи линейки, говорят ни за нарастващите смъртни случаи.

Във връзка с ограниченията (затворени фитнес зали и басейни, ресторанти след 18.00 и т.н.) много браншови организации стачкуват срещу правителството. Обстановката е нагнетена от напрежение. Напрежение се чувства и в ежедневието на всички.

От една страна сме лишени от всекидневни удобства. Затворени са фитнес залите, училището е он-лайн, храната е само с доставка…От друга свикваме с новостите, станахме толкова технологични за всичко. Страшно е обаче като си помисля, че има много семейства, които кой знае как изказват финансово всеки месец. В крайна сметка изглежда и в Европа ще разберем, че трябва да избираме “смърт от вирус” или “смърт от глад”.

Питате как се чувствам? След толкова време “на първа линия” как може да се чувствам? Изморена. Но знам, че няма място за умора, че трудният зимен сезон е едва в началото. Не съм отчаяна. Не съм уплашена. Но и не се имам за герой, който ще спасява света. Героите ги оставям на филмите на Марвел и на сьнищата на малчуганите. На първа линия съм, защото съм учила за това и съм подготвена теоретично и практически. Чувствам призванието си да помогна на нуждаещ се. Зареждам се с адреналина на “спешните случаи”.

Какво успяхме да научим за вируса? Успяхме да разпознаем, че промени своята вирулентност. Научихме, че не трябва да се чака със седмици, а трябва да се атакува веднага по схемата на действащите протоколи и с доказано действащите медикаменти. Научихме как да третираме и усложненията, които предизвикаха големия брой смъртни случаи от тази пролет.

Потвърдихме убеждението, че личната хигиена (миенето със сапун на ръцете) е в основата на превенцията. Всичко това го научиха работещите по всички линии в здравната система.

Колкото за обикновените хора, мисля, че урокът още не е усвоен. За тях от “герои” през април, се превърнахме в “заразители”, в част от световния заговор. Мнозина (на всякаква възраст) не спазват правилата – от носенето на маска и навън до социалната дистанция.

Има региони, в които страхът започва да взема превес. Говори се за области, където здравната система започва да не издържа.

Около мен засега е спокойно, но големите болници се подготвят с набирането на нов персонал и отварянето на всички отделения, които вече са били Ковид.

Няма нито специална рецепта, нито изключителни препоръки. Основните правила са същите, валидни за която и да е вирусна инфекция – хигиена на ръцете, маска и дистанция. Всичко друго е късмет и въпрос на гени и имунна система!”, сподели за Varna24.bg Свилена Панова.

Ето и официална информация за ситуацията, качена на сайта на Министерския съвет в Италия:

Вечерта в сряда, 4 ноември, министър-председателят Джузепе Конте илюстрира на пресконференция новите мерки за борба и ограничаване на извънредната ситуация Covid-19, които влизат в сила от 6 ноември.

Идентифицирани са три области: жълто, оранжево и червено, съответстващи на различните нива на критичност в регионите на страната.

По-конкретно в момента жълтата зона включва: Абруцо, Базиликата, Кампания, Емилия Романя, Фриули Венеция Джулия, Лацио, Лигурия, Марке, Молизе, провинции Тренто и Болцано, Сардиния, Тоскана, Умбрия, Венето.

В оранжевата зона: Пулия, Сицилия.

В червената зона: Калабрия, Ломбардия, Пиемонт, Вале д’Аоста.

Както президентът обясни по време на речта си, определянето на тези рискови категории може да бъде податливо на промени по време на развитието на кривата на епидемията и винаги ще бъде адекватно и пропорционално на това. Включването на регионите в различните области, с последващо автоматично прилагане на мерките, предвидени за тази категория, ще се извърши със заповед на министъра на здравеопазването и ще зависи изключително от рисковия коефициент, достигнат от региона. Коефициентите се определят според критериите за обективност чрез комбинацията от различните параметри в резултат на периодичния мониторинг.

След това президентът Конте обяви нов закон с указ, който ще позволи бързото изплащане на нови компенсации на икономически оператори, засегнати от тези нови ограничителни мерки.

В жълтата зона има вечерен час от 22:00 до 17:00 часа, освен ако няма доказани причини за работа, необходимост и здраве, с препоръка да не се движите, освен поради здравословни причини, работа, учене, ситуации на необходимост. Търговските центрове са затворени по официални празници и в деня преди празниците, с изключение на аптеки, парафармации, заведения за хранителни стоки, тютюневи изделия и вестникарски будки вътре в тях, докато изложбите и музеите винаги са затворени. След това се въвежда дистанционно обучение за гимназии, с изключение на ученици с увреждания и в случай на използване на лаборатории; докато обучението лице в лице е предвидено за детски градини, начални училища и средни училища.

Университетите също са затворени, с изключение на някои дейности за първокурсници и лаборатории. Що се отнася до обществения транспорт, се предвижда намаляване на пътниците с до 50%, с изключение на училищния транспорт. Дейностите по аркадни, залагащи, бинго и игрални автомати са преустановени. За баровете и ресторантите работата на място ще бъде прекъсната от 18 ч. Докато изнасянето на храна е разрешено до 22 ч. И за доставка до дома няма ограничения. Басейните, спортните зали, театрите и кината остават затворени. Спортните центрове остават отворени.

В оранжевата зона има вечерен час от 22:00 до 5:00 сутринта, освен ако няма доказани причини за работа, необходимост и здраве, с препоръка да не се пътува, освен поради здравословни причини, работа, учене, ситуации на необходимост и пътуване в влизане и излизане от един регион в друг и от една община в друга, с изключение на доказани причини с препоръка да се избягват излишни пътувания през деня дори в рамките на собствената община. Баровете и ресторантите са затворени 7 дни в седмицата, докато изнасянето е разрешено до 22 часа и няма ограничения за доставка до дома.

За търговските центрове е в така: затворени по празници и дни преди празници, с изключение на аптеки, парафармации, заведения за хранителни стоки, тютюневи изделия и вестници в тях, докато изложбите и музеите са винаги затворени. Що се отнася до обществения транспорт, се предвижда намаляване на пътниците с до 50%, с изключение на училищния транспорт. Дейностите на аркади, стаи за залагания, бинго и игрални автомати са преустановени (включително в барове и заведения). За баровете и ресторантите работата на място ще бъде прекъсната от 18 ч., Докато изнасянето е разрешено до 22 ч. И за доставка до дома няма ограничения. Басейните, спортните зали, театрите и кината остават затворени. Спортните центрове остават отворени.

В червената зона всяко движение е забранено дори в рамките на собствената община, по всяко време, с изключение на съображения за работа, необходимост и здраве, следователно движението от един регион в друг и от една община в друга е забранено . Баровете и ресторантите са затворени 7 дни в седмицата, няма ограничения за доставка до дома. Магазините са затворени, с изключение на супермаркети, храни и стоки от първа необходимост. Павилиони, тютюневи магазини, аптеки и парафармации, перални, фризьори и бръснари остават отворени. Затворени са салоните за красота. Осигурено е дистанционно обучение за средно училище, за класове втори и трети клас. Следователно остават отворени само предучилищните, началните и прогимназиалните училища. Университетите също са затворени, с конкретни изключения.

Всички спортни състезания се спират, с изключение на тези, признати за национален интерес, както дейностите в спортните центрове са спрени. Разрешено е да се извършват физически дейности в близост до дома и спортни дейности само на открито в индивидуална форма. Затворени са музеи и изложби, театри, кина, фитнес зали, занималня с игри, стаи за залагания, бинго (също в барове и ресторанти). За обществен транспорт е разрешено само до 50% ползване, с изключение на училищния транспорт.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар