Американското посолство: България и САЩ продължават съвместните си учения

Ще се хванете за главата като разберете до къде се докараха САЩ заради Украйна

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Предоставяйки военна помощ на Украйна, Съединените щати рискуват да се лишат от голяма част от собствените си оръжейни запаси, без да могат бързо да увеличат производството. Тази оценка беше направена от анализатора на Блумбърг Хал Брандс.

Той заяви, че САЩ действат като „арсенал на демокрацията“ в ситуацията около Украйна, избягвайки пряко участие в конфликта. Но с течение на времето този „арсенал може да се изчерпи“, отбелязва авторът.

„САЩ вече са доставили на Украйна една трета от запасите си от противотанкови системи Javelin“, посочва Брандс, като отбелязва, че украинските сили изпитват недостиг и на самолети и боеприпаси.

С увеличаването на доставките Вашингтон „значително ще изчерпи запасите си“, а увеличаването на производството „ще отнеме месеци или години“. Авторът посочва, че има „недостиг на машини, квалифицирана работна ръка и производствен капацитет“.

 

„Това заплашва с фатален недостиг на оръжия в този конфликт за украинската армия и показва слабост на САЩ, която ще бъде разкрита при следващия сблъсък на големи сили“, казва Брандс.

В случай на „конфликт с Русия или Китай“, казва авторът, САЩ биха изразходвали собствените си запаси „в рамките на дни или седмици“.

Затова западните страни са изправени пред избора „да увеличат доставките за Украйна или да запазят ограничените резерви, които може ще са им необходими за собствената им отбрана“, заяви Брандс.

По-рано говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви на брифинг, че доставките на оръжие за Украйна не са повлияли на бойната готовност на американската армия.

Говорителят на Пентагона добави, че не знае за обсъждане на възможността за увеличаване на производството на съответните видове оръжия в момента.

В сряда президентът на САЩ Джо Байдън обяви решение да предостави на Киев още 800 млн. долара военна помощ, включително 11 хеликоптера Ми-17, 200 бронетранспортьора, 18 гаубици и 40 000 артилерийски снаряда, 300 барутни снаряда Switchblade, 500 ракети за противотанковата система Javelin.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар