Ще успее ли планът на Шефчович да опази тежката индустрия като я комбинира със зелените политики

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Горещата тема на месеца в Брюксел е индустриалната конкурентоспособност и как тя може да бъде по-тясно свързана с Европейската зелена сделка. A заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, назначен да ръководи портфолиото на Зелената сделка миналата година има отделен план по темата.

Словашкият еврокомисар се обърна в сряда, 21 февруари, към група от бизнес асоциации, консултанти, профсъюзи и активисти, за да се подготвят за следващата фаза на Европейската зелена сделка, фокусирана върху индустриалната политика.

В рамките на един ден успя да се срещне с представители на Европейската фондация за климата, филантропска група, подкрепяна от финансисти от САЩ, асоциацията на работодателите в ЕС BusinessEurope и Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC). Както и да участва в дискусия на кръгла маса с най-големите нефтени и газови компании в Европа.

За Шефчович бъдещият индустриален план на ЕС за Зелената сделка, очертан от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен ще се основава на “четири стълба, които според мен са абсолютно необходими”, сподели той, цитиран от Euractiv.

Те включват “предсказуема и опростена регулаторна среда”, “бърз и ефективен достъп до средства”, фокус върху уменията и образованието в новите технологии чрез професионално обучение и университети, заедно с “отворена търговия за устойчиви вериги на доставки”.

Това също така означава, че Европа трябва да бъде “много по-настоятелна в справянето с нелоялните търговски практики, дъмпинга или големите субсидии, защото трябва да гарантираме, че конкуренцията е справедлива”, подчерта той.

Необходимостта от действие е спешна, особено що се отнася до доминирането на Китай на пазарите на минерали, добави той, визирайки критичния закон за суровините на блока, който трябва да бъде официално приет през следващите седмици.

Призивът за по-“предвидимо” регулиране отразява декларацията от Антверпен, направена във вторник от около 70 енергоемки промишлени компании и около 30 асоциации. Шефчович, който посети Антверпен по-рано тази седмица с фон дер Лайен, също подчерта необходимостта от финансиране в подкрепа на зеления преход.

“Комисията вече обеща да мобилизира 1 трилион евро чрез своя седемгодишен бюджет … но разбира се ще са необходими много повече”, каза той, посочвайки потенциалното допълнително финансиране, налично от изкопаеми горива. Само миналата година Европа е похарчила 600 милиарда евро за внос на нефт и газ и 400 милиарда евро за субсидии за подпомагане на домакинствата, посочи той.

Четвърти мандат?

Остава да видим дали Шефчович ще получи шанса да изпълни плана си като част от следващата Комисия, която ще бъде назначена след европейските избори през юни.

Шефчович вече изкара три мандата в Брюксел и се смята за фаворит за потенциален четвърти мандат – при условие че бъде номиниран от правителството в родината си.

Запитан за това, словашкият комисар каза само пред Euractiv, че “има много време” до изборите на 6-9 юни.

Докато социалистическият комисар се радва на подкрепа от социалистите и демократите (S&D) в Европейския парламент, асоциацията му у дома с прокремълския популистки премиер Робърт Фицо се смята за пречка.

Фицо спечели изборите в Словакия през октомври миналата година и успя да състави правителство. Неговата партия Smer беше отстранена от групата S&D малко след това.

Не е ясно дали Фицо ще номинира Шефчович за още един мандат в Комисията. Подкрепата на S&D също е на кантар, въпреки широко признатия опит на Шефчович през неговите 15 години в Брюксел.

Междувременно представителите на индустрията явно го подкрепят. Един лобист го нарече “Имплементович” и похвали отдадеността му на диалог с индустрията на чистите технологии. Други приветстваха способността му да привлече и двете страни на масата за преговори.

Словашката политика може да се окаже най-голямата пречка в крайна сметка. В момента правителството в Братислава се опитва да прокара ускорена съдебна реформа, която ще премахне специалния прокурор за борба с подкупите в страната, ход, който може да го постави правителството в сблъсък с Брюксел. Критиците казват, че реформата има за цел да предпази депутатите от Smer от наказателно преследване. Словашкият президент обеща да се бори срещу законопроекта и хората излязоха по улиците в знак на протест.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар