Ювал Ноа Харари: Светът е на прага на нова AI религия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Светът е на прага на нова религия, създадена от изкуствен интелект, твърди професор Ювал Ноа Харари, цитиран от “Дейли Мейл”.

Академикът – известен с бестселъра си “Sapiens. Кратка история на човечеството” – заяви, че софтуер като ChatGPT може да привлича поклонници, като пише свои собствени свещени текстове.Говорейки на научна конференция, Харари каза, че изкуственият интелект е преминал нова граница, като е “овладял” нашия език и сега е в състояние да го използва, за да оформи човешката култура.


Харари използва събитието, за да добави своя глас към нарастващите призиви за спешно регулиране на сектора. Според над 1000 учени и предприемачи в сферата на изкуствения интерес има голям шанс надпреварата в AI да доведе до неприятни последствия.

В бъдеще може да видим първите култове и религии в историята, чиито почитани текстове са написани от нечовешки интелект“, заявява Харари. “Това може да стане истина много, много бързо и да има дълготрайни последици.

Говорейки на събитието Frontiers Forum в Швейцария, израелският професор предупреди, че машините вече разполагат с инструментите да ни “обвият в пашкул – в свят на илюзии, подобен на Матрицата“.

Холивудският блокбастър описва антиутопично бъдеще. В него човечеството несъзнателно е хванато в капана на симулирана реалност, създадена от интелигентни машини.

Противно на това, което предполагат някои теории на конспирацията, всъщност не е необходимо да имплантирате чипове в мозъците на хората, за да ги контролирате или манипулирате.

В продължение на хилядолетия пророци, поети и политици са използвали живия език, разказа, за да манипулират и контролират хората и да променят обществото.

Сега AI вероятно ще може да го направи. И след като може… няма нужда да изпраща роботи убийци да ни застрелят. Може да накара хората да дръпнат спусъка“, заявява Ювал Ноа Харари.

Призовавайки за по-строго регулиране, той допълва, че трябва да се действа бързо, а правителствата “незабавно да забранят пускането в публичното пространство на всякакви по-революционни инструменти за изкуствен интелект, преди те да бъдат направени безопасни.

През 2021 година Харари предупреди и за друга опасност от безконтролното развитие на изкуствен интелект.

Според него големите компании скоро ще могат да “хакват” хората с AI.

Да хакнеш човешко същество означава да опознаеш този човек по-добре, отколкото той сам себе си“, коментира писателят пред CBS. “И въз основа на това да го манипулираш все повече и повече.” По думите му именно тук ще се намесят перфектните алгоритми на изкуствения интелект.

Netflix ни казва какво да гледаме, а Amazon ни казва какво да купуваме“, посочи той. “В крайна сметка, в рамките на 10, 20 или 30 години, подобни алгоритми могат също да ни казват какво да учим в университета и къде да работим, за кого да се оженим и дори за кого да гласуваме.

Харари вярва, че бързо нарастващата сложност на технологията може да доведе до популация от “хакнати хора”.

По-рано, едно от предупрежденията на израелския професор бе насочено към съединяването на човека с изкуствения интелект.

Харари е на мнение, че хората, интегрирали изкуствен интелект в телата си неизбежно ще завладеят властта. Според него, тези които не успеят да обединят ума си с компютър, ще се превърнат в “безполезни хора”.

Професорът предрича, че сливането на човека и машината ще е “най-голямата еволюция в биологията“.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар