Южна Корея вече извършва търговски изстрелвания в космоса

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Южна Корея изстреля ракетата “Нури”, произведена в страната, с търговски сателит на борда, съобщават Франс прес и БТА. Сателитът е от програмата за космическо развитие на страната.

Вижте как изглежда ракетата “Нури” >> >> >>

Това е третото изстрелване на ракетата “Нури”. Първото завърши с провал, а второто – през 2022 г., беше успешно. Тогава ракетата разположи в орбита тестови сателити. Полезният товар, транспортиран от ракетата, имаше за главна цел да изследва потенциала на самата ракета.

“Нури”, която е разработена от Корейския институт за космически изследвания, тежи 200 тона и има общо шест двигателя – първата степен е с 4, втората и третата с по един. Горивото е смес от самолетен керосин и течен кислород.

Сега ракетата ще разположи осем оперативни сателита, сред които има и такъв от търговски тип, уточни корейският министър на науката, информационните и комуникационни технологии. В четвъртък “Нури” излетя от космическия център Наро.

Пет минути след изстрелването ракетата се издигна на 300 км височина. Осемте сателита, транспортирани от “Нури”, бяха разположени успешно според официалните снимки.

Това трето изстрелване има за цел да постави сателит в целева орбита, каза пред журналисти директорът на програмата “Нури” от корейския институт за космически изследвания Ко Джон-хуан.

Сателитът НекстСат 2 е с тегло 180 кг и е разработка на корейския институт за науки и технологии. Ракетата трябва да достигне 550 км височина. Тя е оборудвана с малък радар, който позволява получаване на снимки с висока резолюция независимо от метеорологичните условия. Ракетата е с дължина 47 м и тегло 200 тона. Цената на разработката, отнела десетина година, се равнява на 1,4 млрд. евро.

Южна Корея е сред най-напредналите в технологично отношение държави, но все още изостава с изследването на космоса. Сеул изстрелва неуспешно ракети с използвана руска технология през 2009 г. и 2010 г. През 2013 г. е извършено успешно изстрелване.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар