Южна Корея: Имаме спешна нужда от мигранти – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Южна Корея е една от малкото азиатски страни, които се оказват изправени пред сериозна демографска криза, ако не бъдат предприети навременни мерки. От последните три години насам населението на страната бележи обезпокоителен спад в резултат от ниския коефициент на раждаемост, който е и най-ниският в целия свят – 0,7 деца на жена.

“Да приемаме мигранти вече не е избор, а необходимост, защото без тях страната ни може да се окаже на ръба на изчезването”, предупреди министърът на правосъдието на Южна Корея Хан Донг-хун.

Той вече е защитил пред своите съмишленици от Партията на народната власт нуждата от учредяването на държавна агенция по миграция, която да бъде под опеката на ресорното му ведомство.

По думите на правосъдния министър идеята е заимствана от Германия и Япония, като подчерта, че това не означава на територията на страната да бъдат допускани всякакви мигранти, а такива, които ще отговарят на определени критерии.

Министърът смята още, че мерките за подпомагане на раждаемостта са дори по-важни от имиграционната политика. За две десетилетия обаче в това начинание са инвестирани милиарди евро, но без резултат.

По последни статистически данни 41% от южнокорейците между 18 и 35 години все още живеят с родителите. Оказва се също така, че плановете им за сватба и създаване на семейство не са сред приоритетите им в живота, отбелязва “La Vanguardia”.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар