Южна Корея показа своя стелт изтребител (снимки)

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Южна Корея показа днес първия прототип на изтребителя KF-X, който разработва с Индонезия на фона на несигурност на бъдещата роля на Джакарта в проекта, предаде Ройтерс. След завършване на всички изпитания самолетът ще приеме името KF-21 Boramae.

Вижте как изглежда южнокорейският стелт >> >> >>

Машината от следващо поколение, разработвана от Korea Aerospace Industries, има за цел да бъде по-евтина алтернатива на американските F-35, на които разчита Сеул.

Планът е евентуално да бъдат заменени повечето от по-старите изтребители на Южна Корея, както и производство за износ.

Първите полети са планирани за 2022 година, като до края на 2021 г трябва да има направени 6 прототипа.

Серийното производство трябва да стартира през 2026 година, а Южна Корея да разполага със 120 бройки до средата на 2032 г. Индонезия планира да се сдобие с минимум 50 бройки.

Korea Aerospace Industries има сключен договор за технологична подкрепа от Lockheed Martin. Именно това е причината по размери и форми южнокорейският стелт да напомня на комбинация между F-22 и F-35.

Технологично самолетът ще разполага с радар с активната фазирана антенна решетка, който ще му позволява точно да следи няколко цели наведнъж. KF-X ще разполага още с технология за радарно заглушаване на противника, инфрачервени сензори и обвивка с намалена радиозабележимост.

Самолетът ще има два реактивни двигателя General Electric F414-KI, които ще му позволят да има максимална скорост от 2 158.8 км/ч. Стелтът ще може да нанася удари както по въздушни, така и по наземни или водни цели. Едно от основните предимства на самолета, спрямо американските му “колеги” е по-евтината му цена.

Япония също разработва свой собствен стелт, а Китай има два свои проекта. Русия също има самолет от пето поколение. Оказва се, че в тихоокеанския регион на Източна Азия скоро ще има концентрация на изключително модерни стелт самолети.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар