Южна Осетия гласува на 17 юли за присъединяване към Русия:

Южна Осетия гласува на 17 юли за присъединяване към Русия: „Връщаме се у дома“

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Властите на прорурския сепаратистки район Южна Осетия в Грузия ще организират на 17 юли референдум за интегрирането му към Русия, предаде Франс прес.

Ръководителят на района Анатолий Бибилов подписа указ за провеждане на референдум в Южна Осетия, посочи канцеларията на Бабилов в изявление. В него се говори и за историческите аспирации на жителите на този грузински район да се присъединят към Русия, с която той граничи.„Връщаме се у дома“, коментира самият Бибилов в „Телеграм“ относно референдума.


„Настъпи моментът да се съберем веднъж завинаги. Южна Осетия и Русия ще бъдат заедно. Това е началото на една велика нова история“, допълни той.

Бибилов обаче не успя да бъде преизбран на лидерския пост в Южна Осетия на избори, произведени в началото на настоящия месец. Негов приемник ще е Алан Гаглойев. Русия изрази надежда, че той ще съумее да гарантира приемственост в отношенията на Южна Осетия с Москва.

Южна Осетия бе в центъра на руско-грузинска война през 2008 г. В резултат на нея Кремъл призна независимостта на района, както и тази на друг проруски сепаратистки район в Грузия – Абхазия. Русия разположи там и военни бази.

През август 2008 г. Русия атакува Грузия, чието правителство се бореше срещу проруските сепаратисти в Южна Осетия, след като те обстреляха грузински села. Сраженията приключиха за пет дни с договорено от ЕС прекратяване на огъня, но в тях загинаха над 700 души. Десетки хиляди кореняци грузинци бяха принудени да напуснат домовете си заради конфликта.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар