Юлиян Попов обеща да се извършва постоянна проверка на замърсителите на въздуха в Русе

Юлиян Попов обеща да се извършва постоянна проверка на замърсителите на въздуха в Русе

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Поемам ангажимент да се извърши много комплексна проверка на източниците на замърсяване на въздуха в Русе и тя да не е единична, а по-скоро постоянна. Това каза тази вечер по време на срещата си с граждани в крайдунавския град министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, предава БТА.

Целта на посещението му бе заедно с местната власт и другите държавни институции да се търси решение на проблемите, за да се гарантира чиста околна среда за живота и здравето на жителите на града. Срещата продължи близо три часа. Поставени бяха редица въпроси, както и искания за справяне с проблема.

Председателят на сдружение “Дишай, Русе” Ростислав Кандиларов заяви, че е необходимо изготвяне на анализ на текущото състояние на въздуха в Русе, повишаване експертния капацитет и техника на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и Изпълнителната агенция по околна среда чрез увеличаване на щат, обновяване на инструментариума и назначаване на специалисти по индустриална химия, осъвременяване на законодателството в областта на опазването на околната среда, контрола и административно-наказателната отговорност на предприятията замърсители, промени в комплексните разрешителни, съвместна работа на институциите, както и да се промени политиката за многократни предписания на РИОСВ и да се премине към налагането на ефективни и строги санкции на предприятията замърсители.

Владислава Гарвалова – един от организаторите на протести за чист въздух в Русе, заяви, че през септември градът е обгазяван всекидневно, а след работното време на институциите “в предприятията настъпва анархия”.

“Ние отдавна работим по казуса Русе и отдавна сме поели ангажимент, и сега просто ги препотвърждаваме. Един от основните ангажименти на нашата работа е върху законодателството и нормативна база въобще за справяне с миризмите. По този повод е сформирана работна група с 40 души от различни институции. Целта ни е тя да е готова с анализите през идния месец, за да предложим промени в законодателството по отношение на миризмите”, каза министър Попов.

По думите му това е изключително комплексен въпрос, който изисква анализ на опита на много държави, защото няма европейско законодателство или нормативи в тази посока.

Министър Попов се ангажира и с по-сериозен анализ на състоянието на въздуха, на източниците, на проблемите, които са се натрупали, за да има ясна основа.

Много бих искал да инициираме с други институции и анализ на заболяванията в Русе. Дали те имат значително отклонение, отколкото среднонационалните. В какво се състоят тези отклонения, каза още министърът.

Той заяви, че се ангажира да има много по-активна връзка и постоянен диалог с русенци по съвсем конкретни въпроси. Пое и ангажимент към запитвания на граждани след техни писмени сигнали да се извършат проверки в дадени предприятия, в които те смятат, че има незаконни дейности – например неработещи инсталации за пречистване на въздуха.

Министър Попов каза още, че трябва да се прави разлика между неприятните миризми и веществата, които вероятно ги причиняват.

“Мисля, че трябва да поискаме от самите оператори, предприятия, да ни представят собствените си програми за подобряване на тяхната работа, защото на базата на това ние много по-лесно можем да ги контролираме. Това, разбира се, не ни освобождава от ангажимента ние да контролираме. Другото, което ще направим, е да командироваме наши специалисти в Русе, за да можем да направим много конкретни и подробни анализи на всички проблеми, които бяха повдигнати на срещата”, каза още министърът.

Юлиян Попов коментира пред журналисти, че е трудно да даде отговор защо хората, които работят в една фирма, в която условията на труд не отговарят на идеалните, не реагират. Той заяви, че трябва да се насочи вниманието към поведението на тези служители, за да се преодолее евентуалното им притеснение за запазване на работното място.

Министърът коментира, че икономическите интереси също оказват натиск.

“Надявам се да се стигне до баланс, в който да имаме чиста околна среда, чист въздух, но в същото време и добре развиваща се икономика и индустрия. И това го виждам в много индустрии в страната и съм много позитивно настроен за възможността да имаме развиваща се силна чиста индустрия. Това е бъдещето”, каза още министър Юлиян Попов.

След срещата Ростислав Кандиларов коментира, че на много от въпросите са получени обяснения, но има още много, за които времето не е стигнало.

“Чухме много обещания, които се надявам да се случат. Ние като сдружение ще проследим всяка една от точките, за да проверим дали ще бъде изпълнена”, заяви Кандиларов.

На срещата присъстваха също заместник-министрите на околната среда и водите Ренета Колева и Петър Димитров.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар