Юнкер сияе – договорил големи количества ГМО соя и втечнен газ от САЩ! Чакаме Брюксел да въведе задължителни квоти и за тях

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Споразумението с американския президент Доналд Тръмп за свободната търговия бе пред провал.

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ДПА.

Той обаче е на върха на щастието, че все пак дотам не се е стигнало и че е успял да се договори.

Европа ще внесе незабавно “големи количества соя” и ще стане “масивен купувач” на американски втечнен газ, обяви американският президент Доналд Тръмп след срещата си в Белия дом с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Както е известно, американската соя основно е ГМО, а продуктът се влага в производството на редица други продукти и храни…

Затова няма да е чудно, ако Брюксел наложи разпределение на тази ГМО соя с квоти по държавите в ЕС.

Брюксел и Вашингтон ще започнат преговори за намаляване на европейските вносни и други търговски мита и на държавните субсидии за индустриалните стоки, извън автомобилостроенето.

Целта е те да станат нулеви или поне да се изравнят. Оживление се набелязва още в търговията с лекарства, медицински изделия, химикали, както и при услугите.

Европа ще инвестира в изграждането на нови терминали за втечнен газ, основно в Португалия, откъдето американското гориво ще идва в Европа, съобщи Юнкер.

Сегашният дял на американския газ от 35% на сто от потреблението в ЕС, трябва да се повиши “амбициозно”, каза Юнкер, без да назовава конкретна цел.

Американският газ е алтернатива на руския, чрез която ЕС иска да намали енергийната си зависимост си от “Газпром”, който сега осигурява повече от половината от доставките.

Срещу американската соя и газ Тръмп се е съгласил да не повишава вносните мита за европейски автомобили и резервни части, които щяха да ги оскъпят и да ги направят непродаваеми.

Оттеглянето на заплахите отправени през март, ще продължи докато ЕС и САЩ преговарят по търговията. Американският президент е приел и “да се направи преглед” на основателността на решението от юни, с което бяха увеличени вносните мита с 25% за европейската стомана и с 10% за алуминия.

По време на разговорите от американската делегация е бил оказван натиск, каза още той.

Налага се Брюксел да направи някои отстъпки в името на споразумението.

Юнкер при Тръмп: ЕС постигна повече, отколкото се надяваше
Европа отговори на натиска с натиск…

Европейският съюз и САЩ са съюзници, а не врагове.

Това заяви Юнкер при срещата си с Тръмп, по време на която двамата трябваше да изгладят противоречията между Европа и Америка по въпросите на световната търговия.

Тръмп бе обвинен от ЕС в започване на търговска война, след като наложи митата върху стоки при внос, с обяснението, че така иска да облагодетелства американската икономика, която била ощетявана.

Брюксел обяви мерките за непродуктивни и заплаши с ответни.

Все пак двамата се договориха нови мита да няма.

Нюз БГ,О’новини

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар