Юпитер е най-близо до Земята за последнте 70 години

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Любителите на звездите могат да очакват отлични гледки към Юпитер през цялата нощ на 26 септември. Първата причина за това е, че Юпитер се намира в опозиция на Слънцето. Какво означава това? От гледна точка на земната повърхност, опозицията се случва, когато астрономически обект изгрява на изток, докато Слънцето залязва на запад, поставяйки обекта и Слънцето на противоположните страни на Земята.

Вижте най-добрите снимки на Юпитер >> >> >>Втората причина обаче е много по-съществена. Докато опозицията на Юпитер се случва на всеки 13 месеца, то за пръв път от последните 70 години газовият гигант ще е толкова близо до Земята.


При най-близкия си подход Юпитер ще бъде приблизително на 584 милиона километра от Земята. Масивната планета е приблизително на 960 милиона километра от Земята в най-отдалечената си точка.

Близкото преминаване на Юпитер до Земята обаче рядко съвпада с опозиция, което означава, че гледките тази година ще бъдат изключителни. Газовият гигант ще изглежда по-голям и по-ярък от обикновеното.

С достатъчно добър бинокъл би трябвало да може да видите и 4-те Галилееви спътника на Юпитер. Ако разполагате с телескоп, то гледките ще бъдат незабравими.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар