Ядене или топлина е изборът на шокираните европейци, засегнати от енергийна криза

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Край на гладенето, ограничаване използване на фурната и по възможност вземането на душ да е на работното място. По този начин европейците се опитват да намалят потреблението на енергия, но сметките им продължават да растат. И тъй като цените на газа и електроенергията растат, милиони хора в Европа сега харчат рекордни суми от доходите си за енергия, обобщава „Ройтерс“, като се позовава на данни на Международната агенция по енергетика (IEA).

В град Гримсби в Източна Англия, Филип Кийтли не включва климатика си за охлаждане вкъщи, докато Великобритания беше задушена от рекордна гореща вълна това лято. Преглед на банковата му сметка показа, че не може да си го позволи.„Разходите за живот се увеличиха и въпреки това все още се очаква да живеете с толкова пари, колкото бяха, когато нямаше криза… Мога или да си пусна климатика, или да ям“, споделя дилемата пред която е изправен Кийтли.


Гражданите в други европейски страни също доброволно предприемат действия за намаляване на потреблението, тъй като цените на газта, електричеството и горивата скачат до небесата поради войната в Украйна, санкциите срещу Русия и последиците от пандемията от коронавируса.

Средната европейска цена на газа нарасна с 550% през последните 12 месеца. Цената на енергията за британските потребители ще се повиши с 80% от октомври, съобщи регулаторът Ofgem в петък, след като вдигна ценовия таван, което означава, че след 1 октомври средната годишна енергийна сметка на домакинствата ще възлиза на около 3550 паунда, а в момента по данни на Ofgem средните годишни сметки на домакинствата са достигнали 3549 паунда (4188 долара).

Европейските правителства побързаха да предложат помощ, но резултатите показват, че помощта не е променила съществено финансовото състояние на домакинствата.

Тази зима британците ще харчат средно 10% от доходите на домакинството си за газ, електричество и други горива за отопление, както и горива за превозни средства (лични и обществени), главно бензин и дизел, два пъти повече от сумата през 2021 г., според изчисленията на Carbon Brief – специализиран уебсайт, базиран в Обединеното кралство, който обхваща най-новите разработки в науката за климата, политиката за климата и енергийната политика.

Според сайта, настоящата енергийна криза е по-сериозна от тази от 70-те и 80-те години на миналия век. Петролното ембарго на производителите на петрол и иранската революция през 1979 г. причиниха спиране на тока и дълги опашки в бензиностанциите на Запад. В пика на тази криза през 1982 г. хората в Обединеното кралство плащаха 9.3% от доходите си за енергия, припомня „Ройтерс“.


Британската благотворителна организация National Energy Action (NEA) изчислява, че 8.9 милиона домакинства в Обединеното кралство може да изпаднат в енергийна бедност след октомври, когато таванът на цените за потребителите във Великобритания се увеличи от 1 октомври, спрямо 4.5 милиона октомври на 2021 година.

Едно домакинство се определя като живеещо в енергийна бедност, ако е с ниски доходи и трябва да харчи 10% или повече от доходите си за енергия, според NEA и други британски благотворителни организации. Определението се използва неформално и в други европейски страни.

„Увеличението на сметките за енергия, което виждаме, е напълно безпрецедентно. Тези исторически рекорди на цените принуждават домакинства с ниски доходи да харчат непропорционално повече от доходите си за енергия“, каза Питър Смит, директор в NEA

Яжте или се топлете

Кийтли загуби работата си като общински съветник през април и живее с 600 паунда (706.44 долара) на месец от социални помощи. Половината от тях отиват за наем, каза той, а остатъкът едва покрива основните нужди. Сега той се храни веднъж на ден и въпреки че намалява потреблението на енергия до минимум, харчи повече от 15% от доходите си за плащане на сметки за енергия.

Една трета от домакинствата в Обединеното кралство са намалили използването на готварска печка, една трета са намалили броя на душовете, които си вземат, а половината са намалили ползването в домовете си на електроуреи, показва проучване на британската фондация Financial Fairness Trust,.

„Хората правят много, за да се опитат да запазят сметките си ниски, но те така или иначе се покачват. Ето защо искаме да видим повече действия от страна на правителството“, каза Джейми Еванс, старши научен сътрудник в Бристолския университет, който участва в проучванията на фондацията за финансова справедливост.

Доун Уайт, който е с бъбречна недостатъчност, казва, че се страхува, че спираловидните разходи за енергия във Великобритания означават, че тя вече няма да може да си позволи животоспасяващо лечение. „Без моя (диализен) апарат пет пъти седмично, по 20 часа, ще умра“, каза 59-годишният Уайт, който живее в Югоизточна Англия, пред Ройтерс.


Цените на газа за домакинствата в повечето водещи европейски икономики в началото на 2022 г. надхвърлиха пика на предишни кризи през 70-те, 80-те и 2000-те години, според коригиран спрямо инфлацията индекс за домакинствата, предоставен от Международната агенция по енергетика (IEA).

Европа изглежда по-зле от другите развити икономики

До края на първото тримесечие на настоящата година цените на газа на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) все още са по-ниски от пика на предишни кризи.

Данните на IEA от 1978 г. показват, че въпреки че американските домакинства са плащали средно по-високи цени за природен газ през последните четири десетилетия, цената на газа за европейските семейства през 2022 година е надхвърлила американските нива.


Душ на работа

В Турция цените на газа са се увеличили повече от два пъти през юли спрямо година по-рано, докато цените на електроенергията са скочили с 67% на годишна база, според данни на Турския статистически институт.

Сейда Бал, на 27 години, от Истанбул, казва, че е ограничила използването на готварската си печка до три пъти месечно, за да спести енергия. Съпругът й пътува до работа с автобус, за да спести разходите си за гориво за личния автомобил, въпреки че му отнема три пъти повече време.

В Европейския съюз италианските и германските семейства са сред най-тежко засегнатите от скока на цените на газа, показват данни на IEA.

Сметките за енергия в едно средно италианско семейство, главно за газ и електричество, скочиха до 5% от общите разходи на домакинствата до юли 2022 г. от 3.5% през 2019 г., показват данни на италианската консултантска фирма за икономически изследвания Prometeia. Нивото през юли е най-високото от 1995 г., според данни на ОИСР.

В най-голямата икономика в Европа, германската, сметките за газ на домакинствата са се увеличили повече от два пъти през юли спрямо същия месец на 2021 г., показват данни от ценовия портал Check24, докато цените за семейства с еднофамилна къща със средна големина са се повишили със 78% на годишна база през май.

58-годишният Ерджан Ерден живее в град Нида, на около 40 км североизточно от Франкфурт, и работи като машинен оператор във фабрика за бутилиране на минерална вода. „Вземам си душ на работното място след работа и се бръсна също на работа“, каза той пред „Ройтерс“.


(1 долар = 0.8493 паунда, към 26.08.2022 година)

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар