Ядрен експерт разкри: Борисов проваля АЕЦ „Белене“, за да купуваме ток от Турция!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Странни, и да не кажем страшни неща, се случват в областта на българската ядрена енергетика.

Че е необходимо тя да се развива няма съмнение: Един ден ще трябва да спрем да произвеждаме ток в ТЕЦ-ве, които изгарят въглища и замърсяват атмосферата. А те произвеждат близо 50% от електроенергията в България и затова ще трябва да разчитаме на ядрени централи.

Ако разполагаме с такива.

В настоящият момент имаме пети и шести блок в АЕЦ „Козлодуй”. Тя е пусната в експлоатация през далечната 1974 г., а пети и шести блок произвеждат около 30% от електроенергията в България. Колкото и да им се удължава живота, след около 20 години, те и въглищните ТЕЦ-ове ще бъдат затворени и ще се получи недостиг на електроенергия от точно 80%. Тоест, ние почти няма да имаме ток.

Очевидният изход беше да се построи АЕЦ „Белене“. Това призна премиерът Борисов още в първите години, когато ГЕРБ дойде на власт. На 24 февруари 2011г. по време на дебата по Стратегията за национална сигурност той каза: „Ако не започнем да строим „Белене” и се спрат двата реактора – пети и шести на „Козлодуй”, с цената на скъпия ток от двете „Марици” и с космическите цени на соларните и ветропарковете, след 15 години икономиката на България ще банкрутира“. На 19 март 2011г. пред БТВ той зае твърда позиция:“ Ще строим АЕЦ“ Белене“, как няма да го строим”.

На въпрос съгласен ли е цената на централата да е 6.3 млрд. евро, както настояват от „Росатом“, Борисов отговори: „А като не даваш пари, какво те интересува каква е цената? И имаш 51%?“.

На въпрос, че ако руснаците финансират проекта, тогава страната ще изпадне в зависимост, той отговори: „Каква зависимост, когато имаш евтин ток и икономиката ти работи?“. Той даде за пример пети и шести блок в АЕЦ „Козлодуй”, които са руски: „ Имат ли влияние? Нямат. Харчим си тока, най-евтин в Европа и ни е хубаво и продаваме, и печелим пари”.

На 19 март 2011г. на провокативен въпрос, дали пък да не платим на руската страна единият готов вече реактор и той да се монтира на АЕЦ „Козлодуй”, Борисов реагира остро : „Това да не е едно бидонче – да го вземеш и да го занесеш на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. Знаете ли колко години работа има, за да се преправи тази площадка и да се насади нов реактор там?“.

България от няколко години държи на склад двата поръчани реактори за АЕЦ „Белене“, разполага и със сертифицирана площадка и до преди няколко дни обществеността беше осведомявана, че АЕЦ „Белене“ все пак ще бъде построена, „на пазарен“ принцип, и че има инвеститорски интерес. През март 2019г. официално стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“. През август 2019г. министър Теменужка Петкова съобщи, че са цели седем компании са заявили интерес да участват като стратегически инвеститор в проекта – руската държавна корпорация „Росатом“, Китайската национална ядрена корпорация, Корейската хидро-атомна корпорация, регистрираната в Германия компания Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство, консорциуми „АЕЦ Белене“ и „Атомна електроцентрала Белене 2019“, регистрирана в България компания „ИПК и УП“ ЕООД. Френската компания „Фраматом“ и „Дженерал електрик“ също проявили интерес за участие при структурирането на финансирането на проекта, за осигуряване на различни, системи, пакети и оборудване. Нарисувана беше истинска розова картина.

Крайният срок за избор на инвеститор бе 22 май 2020 година. Срокът изтече, инвеститор не беше избран, като за причина беше посочено, че пандемията е попречила на воденето на преговори. На 26 юни, на въпрос, кога ще бъде избран стратегически инвеститор Теменужка Петкова отговори, че и е трудно да се ангажира с краен срок.

Вече е ясно, че стратегически инвеститор няма да бъде избран. За сведущите причината е ясна: условията, които постави българската страна- да има блокираща квота в проекта и централата да бъде построена без държавна гаранция- са неприемливи, за който и да е стратегически инвеститор; ядрена централа без държавни гаранции в света няма построена.

Сега Министерският съвет е взел решение да сложи кръст на АЕЦ „Белене“, за втори път след като през 2012г. премиерът Борисов спря проекта. А на територията на ядрената централа в Козлодуй да се изгради нов, 7-и блок, с наличното оборудване от проекта за АЕЦ “Белене”.

Това предложение е изключително странно, и поражда редица въпроси. Защо трябва да бъдат местени готовите руски реактори в Козлодуй, една изключително трудна, ненужна и космически скъпа операция, за която на всичкото отгоре никой не иска да даде гаранции, защото променените реактори може в един момент да избухнат и да превърнат България в ядрено гробище. В задачата се пита защо е необходимо това, след като имаме готови реактори, има и изградена, и сертифицирана площадка в Белене? Самият Борисов някога правилно иронизира тази идея, като каза, че “ ядрените реактори не са едно бидонче – да го вземеш и да го занесеш на площадката на АЕЦ-„Козлодуй”?

Буди недоумение и поредният опит да се ликвидира почти готовата АЕЦ „Белене“. И въпросъэт е дали Борисов, който е отдавнашен приятел на турския президент Ердоган, не иска да му направи един прощален подарък. Да спре втората ни ядрена централа, докато руснаците построят две такива в Турция.

И вместо ние да даваме ток на Турция, както беше досега, защото Съветският съюз ни направи енергийна сила на Балканите, Борисов да подготвя почвата, за да започне България да купува ток от турците?! И да го плащаме скъпо и прескъпо, за да финансираме създаването на новата Османска империя, в която България е вилает?!

Антон Гицов, ядрен експерт

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар