Язвителни критики от Китай и Русия доминираха Срещата на върха за демокрация

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Завърши проведената по инициатива на президента на САЩ Джо Байдън в четвъртък и петък виртуална Среща на върха да демокрация, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че форумът е приключил със смесени резултати, като си е навлякъл язвителни критики от страна на Китай и Русия, но и на вътрешнополитически опоненти на Байдън.

Демокрацията „не знае граници. Тя говори всички езици. Живее при борците срещу корупцията, правозащитниците, журналистите“, обърна се Байдън по видеоконферентна връзка към останалите участници във форума. 79-годишният американски президент от Демократическата партия обеща Съединените щати да застанат редом до онези, „които позволяват на своите народи да дишат свободно и не задушават населението си с желязна ръка“.

Байдън изрази надежда светът да достигне повратна точка в съперничеството между намиращите се в изгодна позиция авторитарни режими и заплашените демокрации. В четвъртък – първия ден от двудневната среща – той обеща 424 милиона долара в подкрепа на медийната независимост, свободните избори и борбата срещу корупцията.

„Демокрацията има нужда от защитници“, подчерта президентът на САЩ.

Неговият опит да затвърди статута на Съединените щати като демократичен модел обаче срещна многобройни критики. Списъкът на участниците – стотина правителства, неправителствени организации и благотворителни дружества – предизвика гнева на онези, които не бяха поканени, на първо място Китай и Русия, отбелязва АФП.

Пекин бе особено гневен от участието на Тайван, който смята за своя бунтовна провинция. Китай постигна победа по време на самия форум, след като Никарагуа обяви, че прекъсва дипломатическите си отношения с Тайпе и признава Китайската народна република.

Байдън си навлече критики и в самите Съединените щати. Републиканците упрекнаха президента демократ, че не е възприел по-твърда линия към Китай. Други американци, включително 90-годишният Даниъл Елсбърг – човекът, направил публично достояние 7000 страници поверителна информация за войната във Виетнам – пък обвиниха своя президент, че не се е отказал да иска екстрадицията от Великобритания на Джулиан Асандж – основателя на разобличителния сайт Уикилийкс, публикувал секретни документи за военните операции на САЩ в Афганистан и Ирак.

„Как смее Байдън да поучава по време на своята среща на върха за демокрация. . . и едновременно с това отказва да помилва“ Асандж, попита Елсбърг. Според някогашния разобличител Байдън „убива свободата на медиите в името на националната сигурност“.

Проучване на общественото мнение, проведено от института „Пю“ през пролетта на тази година, показва, че само 17 процента от анкетираните хора в 16 развити държави „смятат американската демокрация за пример за подражание“. 57 на сто от участниците в допитването „мислят, че (Съединените щати) са били добър модел преди, но не и през последните години“, отбелязва още АФП.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар