Янаки Стоилов: У нас има и законна корупция – Правосъдие – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Стоилов коментира е смяната на ръководството на Агенцията по вписванията:

„Не съжалявам, че назначих Даниела Митева за директор. Сигурно е трудно да се направи този избор. Тя беше първата, която работеше по Търговския регистър. Трябваше да бъде човек, който познава отвътре дейността на Агенцията“, допълни той.

Стоилов обясни, че мотивите му за отстраняването на предишния директор Габриела Козарева, са свързани с това, че още при встъпването си в длъжност е поискал отчети от дирекциите на Министерството на правосъдието.

„В резултат на този доклад, където се посочваха редица пропуски и нарушения, взех това решение, съгласувано с министър-председателя, както е по закон“, обясни министър Стоилов.

Той допълни, че при проверките си служебния кабинет констатира, че в годините има недостатъчен професионализъм, почтеност и непоследователност.

Министърът направи прогноза, че негативните констатации за управлението на държавата от партньорите ни ще продължат.

„През юли вероятно отново към България ще бъде направена оценка, че няма особени резултати в противодействието на корупцията по високите етажи на властта“.

Той заяви, че по негово мнение прокуратурата, МВР и други институции не са работили, така че да се стигне до задоволителни реални резултати.

Правосъдният министър коментира и правната страна на списъците, изготвени от Министерство на финансите, на фирми и лица, свързани със санкционираните по закона „Магнитски“. Той каза, че в министерството на правосъдието и агенциите към него няма договори с фирми от този списък по докладите, които е получил.

„Правната страна е наистина сложна. Трябва подобни действия да бъдат съвместими с българския и европейския правен ред. В разговора ми с еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс един от въпросите, които поставих е, че предлагам тази тема да се обсъди на европейско ниво и да се търси общо нормативно решение. Той реагира положително“.

В отговор на въпрос за изработения проекта за нова съдебна карта, който предвижда закриването на над 50 райони съдилища, министърът каза:

„Най-важното е гражданите, потребителите на съдебната система, да получават резултат. Основното, което отхвърлям в този проект е премахването на районните съдилища като основни първоинстанционни съдилища. Нека тези въпроси се решават от един нов парламент и едно ново правителство“.

Източник: ОффНюз

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар