Янев: Въпросът за махането на шефовете на ДАНС и ДАР е реторичен

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Въпросът за махането на шефовете на  Държавна агенция “Национална сигурност” и Държавна агенция “Разузнаване” Димитър Георгиев и Атанас Атанасов е реторичен. Това обяви в “Панорама” служебният премиер Стефан Янев. Веднага след това обаче той поясни, че уволнението не е проста работа и се “търси начин” двамата да бъдат отстранени от постовете.

“Тези хора се дискредитириха пред обществото с волеизявлението си да ползват неплатен отпуск за дълго – за периода на действие на служебния кабинет, а може би и отвъд. По този начин бих казал, че са нарушени и съответните устройствени закони, съгласно които уронване престижа на службата води до наказание”, обяви той. “Така че въпросът мисля, че е ясен. Ще търсим вариант за тяхното отстраняване и съответно поставяне началото на ново ръководство, така че тези служби да работят в интерес на гражданите, в интерес на държавата, а не в нечий чужди интереси. “Чужди” не значи на чужда държава, а предпологаемо на политически или други интереси”, подчерта Стефан Янев.

“Проблемът, смятам, ще се реши днес”, каза пред “Сега” служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. По думите му двамата шефове на служби са прекалили, тъй като са абдикирали в предизборен период, в който всички служби трябва да са на местата си и ръководителите им да работят за стабилността в държавата и провеждането на честни избори. “Взеха си неплатен отпуск, абдикираха, очевидно не искат да съдействат за честни избори. Затова нямат място в тези държавни органи”, обясни Рашков. И допълни, че постовете ще трябва да бъдат заети от други, отговорни хора.

Скандалът около двамата се развихри, когато се разбра, че на 7 май заедно са излезли в неплатен отпуск до 6 септември и не са се явили за среща със служебния премиер Стефан Янев. Те се появиха в Министерския съвет в сряда, но тогава пък Янев не ги прие. 

“Очевидно примерът на бившия министър-председател да се крие зад отпуски и болнични се оказа твърде заразен за неговите подчинени. Очевидно това няма как да стане без неговата благословия”, коментира ситуацията и президентът Румен Радев преди дни. “Абдикацията от отговорност към националната сигурност в предизвикателни за България етапи от шефовете на тези служби е ясен знак, че верността им е била и е в момента към Борисов, а не към България”, допълни той.

По закон председалите на ДАНС и ДАР се назначават с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Мандатите им са 5 години и може да бъдат прекратени на редица основания, сред които оставка, навършване на 65 години, конфликт на интереси, при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията.

Разликата в законите за ДАНС и ДАР е единствено, че за председателя на ДАНС се регламентира, че при предсрочно освобождаване новоназначеният довършва мандата, а за ДАР няма такова уточнение, т.е. новият шеф получава свой мандат.

 

Бойко Рашков: В прокуратурата има шпицкоманда за поръчкови дела

Рашков разказа пред “Сега”, че в специалния отдел на Софийската градска прокуратура е образувано разследване по публикация в сайт от 17 май, намесваща Рашков и зам.-директора на Държавна агенция “Технически операции” Бисер Борисов в скандал с подслушване, на което мишена е главният прокурор Иван Гешев. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева отрече, че се води дело срещу Рашков и призова “длъжностните лица да се въздържат от разпространение на фалшиви новини”. Рашков обаче не твърди, че делото се води срещу него, тъй като и по закон разследванията се водят срещу деяния, а не срещу лица.

“Такова дело има. Иван Петров се казва наблюдаващият прокурор от спецзвеното на СГП”, каза Рашков. Разследването не се води срещу него, но е заради публикацията, в която той се сочи като поръчител на “Бръмбаргейт 2”.

Рашков нарече спецотдела на градската прокуратура шпицкоманда, а разследването – “Гьобелсови конструкции”, “елементарен и полицейски трик” и “злоупотреба с правомощия”.

“За голямо съжаление нашето общество изрази отрицателно мнение мнение към съществуването специализираните съд и прокуратура. Но обществото не знае, че съществува и един друг проблем – извън закона, но идентичен – отдел, който някои колеги наричат “шпицкомапда”, допълни Рашков. И каза още, че следователят Бойко Атанасов, който преди години говореше за шпицкомандата в градската прокуратура, е бил прав.

“Това е поръчков отдел в СГП, там малко колеги искат да отидат, знаейки какво ще се случи с тях и в какви условия ще работят. Извън общата прокурорска гилдия в София се създава прокурорски екип, на който се дават специални дела”, каза още вътрешният министър. И допълни, че примерът с образуваното разследване по публикацията, илюстрира това.

По думите му трябва да се направят законодателни промени и във връзка с възможността да се създават специални отдели.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар