Стефан Янев

Янев: Повече яснота за сертификат за антитела ще има идната седмица

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вероятно в средата на следващата седмица ще има повече яснота за издаване на сертификат при наличие на антитела след преболедуване на Covid“. Това каза служебният министър-председател Стефан Янев по време на инициативата „Властта говори! Открито“ във Фейсбук страницата на Министерския съвет.

Всички усилия на служебното правителство са насочени към това да не се стигне до затваряне, а децата от първи до четвърти клас да се завърнат присъствено в училище, добави Янев.

По думите на Янев усилията са да се запази здравето и живота на хората и да се повиши капацитета на здравната система. Търси се ограничаване на заразените чрез по-висок процент на тестваните за коронавирус обясни премиерът.

Пикът на заболеваемостта може би е в плато, каза премиерът като се позова на данните за заболеваемостта и анализите на експертите.

Премиерът е съгласен с критиките, че зеленият сертификат е въведен твърде бързо, но заяви, че всеки трябва да е обществено отговорен.

Не задължаваме никого да се ваксинира, това е личен избор, каза още Янев и отрече да има натиск за въвеждането му отвън.

„Задължителна ваксинация няма за никого в тази държава. Ако някой работодател си е позволил да постави такива изисквания към служителите си, това не влиза в никакви норми, които държавата е дала“, посочи Янев.

На въпроса за разширяването на условията за издаване на зелен сертификат и на тези, които имат антитела след преболедуване, той увери, че въпросът се проучва и вероятно в средата на следващата седмица ще има яснота по въпроса.

„Но нека не предричам какво ще решат специалистите, това не е политическо решение“ каза премиерът.

Утре ще се отворят офертите по обществената поръчка за щадящите тестове за децата от първи до 4 ти клас. Родителите ще имат право да оставят децата си да учат онлайн, ако не одобряват тестването, увери премиерът.

Инфлацията у нас е съизмерима с тази в другите европейски страни, процесът е глобален и не трябва да ни учудва, коментира премиерът още и обяви, че към края на годината инфлацията у нас ще е около 4 процента.

„Което, към този момент от икономическа гледна точка се приема за нормално и в частност влиянието му за отделните семейства, отделните домакинства не би трябвало да е толкова сериозно. Разбира се, има хора с ниски доходи, които 1% за тях е много“, отбеляза той.

Държавата има възможност да влияе на цената на тока и някои от възможностите вече са използвани, има и още. И днес ще се водят експертни разговори. По думите му цената на тока за бита ще е основна тема от тук нататък с хоризонт до първи януари:

„Работим по тази тема, не бих искал да спекулирам нито с цифри, нито с проценти, тъй като има време за вземане на тези решения и това е отговорност на много хора, така че не бих искал да говоря от името на такъв тип колективно решение, което предстои да се вземе“.
До края на декември ще има мерки за овладяване цената на тока за бита от следващата година, стана ясно от дадените отговори от премиера.

За двойното гражданство на Кирил Петков премиерът Янев е научил, когато темата е повдигната публично. Той не коментира решението на Конституционния съд, но каза, че това е произнасяне от името на законите на България.

Янев призова всички е да спазват Конституцията и законите, а на въпрос за присъствието на Петков в първия служебен кабинет, каза, че няма забележки, но го призова: „да бъде така добър да спазва Конституцията и законите, ако не е разбрал точно какво се е случило в даден момент от цялата тази процедура“.

Колективните актове на Министерския съвет не могат да се атакуват след произнасянето на Конституционния съд заради двойното гражданство на Петков, каза Янев. За индивидуалните му актове като министър потвърди, че те могат да бъдат атакувани от заинтересовани страни.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар