Янев: Работата на правоохранителните органи е да осигуряват реда, а не да се саморазправят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Служебният премиер Стефан Янев коментира показаните записи на извънредно открито заседание на временната комисия за разследване на полицейското насилие и подслушванията на протестиращи граждани от районна пред Министерския съвет, съобщи Нова телевизия. Днес те бяха показани от адвокат Николай Хаджигенов в заседанието на временната парламентарна комисия, която разследва случая, както и незаконното подслушване на граждани. Кадрите са от летните протести миналата година и на тях се вижда полицейско насилие над протестиращи. 


Видео с полицейското насилие от протестите показа парламентарна комисия

“Нямах възможност да ги видя, но видях достатъчно статии по темата. Без да съм видял кадрите разбирам, че става въпрос за полицейско насилие, което не трябва по никакъв начин да се поощрява. Работата на правоохранителните органи е да осигуряват реда, а не да се саморазправят с протестиращи или друг вид хора, които нарушават обществения ред, ако това е била причината”, каза той. И допълни: “Всички тези кадри, които вече са публикувани, ще бъдат разследвани. Да, обезпокоително е”.

Ситуацията с мигрантите има потенциал да стане сериозна. Това е въпрос на анализ и следене на обстановката преди всичко на това какво се случва в момента в Афганистан, защото ситуацията там от гледна точка на сигурността се изостря и е с потенциал да предизвика много сериозна миграционна вълна. Не можем да предвидим в каква посока ще бъде, но в един момент тя ще се почувства и на европейските граници”, заяви Стефан Янев в Банско.

“Мерките, които трябва да се вземат са очевидните – по-добра охрана и там, където се появи такъв натиск, да има възможност да се реагира адекватно, хората да бъдат настанявани или при необходимост – да бъдат връщани в рамките на съществуващите механизми”, каза още той.

По отношение на пандемията премиерът Стефан Янев отбеляза, че е важно да се намери точен баланс между усилията за опазването на здравето на хората и в същото време да не се затваря бизнеса, да не се прекъсва стопанската инициатива на хората. “Не може едното да бъде за сметка на другото”, заяви министър-председателят. Янев напомни за изготвения план на здравното министерство и подчерта значението на предварителната подготовка при евентуална нова вълна.

Без актуализация на бюджета перспективата е много социални плащания да не може да бъдат осъществени през есента, заяви министър-председателят Стефан Янев. 

Премиерът изрази надежда, че народните представители разбират тежестта на такъв тип решение, тяхната отговорност пред обществото и огромното значение на този въпрос за страната. Янев посочи, че депутатите са изпратени от българските граждани в парламента именно, за да решават проблеми, а не да създават нови.

Янев обяви, че заедно с областния управител на Банско са обсъдили и състоянието в цялата област по отношение на пожарите. “В региона няма сериозни проблеми. Единственият проблем на територията на страната е този, който имаме в момента в землището в Югово, където ситуацията е овладяна. Надяваме се утре пожарът да бъде напълно овладян. В това отношение обстановката е относително спокойна”, посочи той.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар