Стефан Янев

Янев: Усилията ни са насочени в посока да не се стига до локдаун (ВИДЕО)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всички усилия на служебния кабинет са насочени в посока да не се стига до локдаун, заяви Янев. Дневно се тестват по 50-60 хил. души след въвеждането на мерките, а това дава по-мащабен поглед над разпространението на коронавируса. Служебният министър-председател Стефан Янев отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“ във фейсбук страницата на Министерския съвет.

Проблемът със здравето и животът на хората от една страна е личен, но ние живеем в общество и трябва да бъдем и обществено отговорни. Не задължаваме никого да се ваксинира, а зеленият сертификат е световна парктика. Ваксината е единственият препарат който действа срещу коронавируса, в света има поставени 7 млрд. ваксини, добави премиерът.

Стефан Янев каза, че е ваксиниран, но не го е обявил досега публично, защото това е негов личен избор.

Изборите ще бъдат проведени както е предвидено – на 14 ноември, посочи Янев.

Кога децата ще се върнат на училище?

Търси се възможност за тестване на децата със специални щадящи тестове, за да може безопасно децата да се върнат в класните стаи в следващите 10 дни. Родителите ще имат право на избор – тези, които не искат да тестват децата им, могат да оставят децата си да се обучават онлайн, обясни министър-председателят.

Колко от служителите в държавната администрация са със завършен ваксинационен цикъл? Защо не бъдат задължени държавните служители да работят само със зелен сертификат?

Задължителна ваксинация няма за никого в тази държава. Не мога да коментирам дали някои работодател си е позволил да изисква задължителна ваксинация, каза Янев. Той не посочи колко процента в Министерския съвет са ваксинирани. За учителите каза, че около 40% са ваксинираните.

Зеленият сертификат някои хора го приемат като форма на принуда. Тези мерки имат временен характер. Имаме ясната представа, че тези мерки създават допълнително затруднение на много хора. Независимо, че тестовете са безплатни, тестването не е, хората калкулират колко им излиза от джоба им. Не е принуда, но ваксината е безплатна, тестовете са безплатни. Мерките, които държавата осигурява, са в много добър обем. В крайна сметка ние също трябва да сме съпричастни, защото става въпрос за нашето здраве и това на околните. Ако допуснем развитието на пандемията, това означава влошаване на икономическата среда, на нашия начин на живот с много повече от това, което е в момента.

Ситуацията е такава, че ни трябват нови мерки. Но усилията са насочени към спазването на въведените мерки, добави той.

Болниците се задъхват, няма достатъчно легла и лекари. Какво прави правителството, за да не изпадне здравната система в колапс?

Усилията ни са в тази посока – да се създадат условия здравната система да не изпадне в колапс. В станата има открити над 10 000 COVID легла. В следващите 10 дни ще имаме от 60 до 100 нови легла за интензивно лечение. Проблемът е с човешкия капитал в здравната система. Те са на предела на физическата си издръжливост. Може да се стигне до момент, в който да имаме материална осигуреност, но да нямаме специалисти, които да поемат хората.

Скокът на цените

Факт е че добавката от 50 лв. беше запазена през лятото, след това нарастна на 120 лв., а от 25 декември влиза в сила новото право за изчисляване на пенсиите. Всички пенсионери получават увеличение към доходите си. Увеличени са и плащанията за отопление, както и компенсациите за родители с деца, които се обучават онлайн.

Инфлацията е този феномен, който е обратната страна на възстановяването на икономиката. Инфлацията в България е съизмерима с тази, която е в цяла Европа. Тя се дължи на много фактори както на възстановяването на икономиката, така и на повишението на цените на горивата. Ние сме много чувствителни, когато нещо ни се повиши. Но според НСИ инфлацията е 3-4%, а до края на годината ще е 4,5%, което от икономическа гледна точка се приема за нормално.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар