Янка Такева: За 180 учебни дни учителите и чудеса да искат да направят - не могат

Янка Такева: За 180 учебни дни учителите и чудеса да искат да направят – не могат

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Необходимо е да се увеличи учебното време, каза във Варна председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева. Тя обясни, че за децата има определени учебни седмици, но дисциплините няма как да се поберат в тях, предаде БТА.

„Ние имаме 270 учебни дни на базата на разчета. Когато махнем съботите, неделите, официалните празници и ваканциите, се получават от 150 дни за обучение на децата от първи до четвърти клас и до 180 дни за тези от 12-и клас“, обясни Такева. В рамките на това време какво качество на образованието искаме, попита тя.По тази причина нейното предложение било да се направи задълбочено проучване, да се обясни на родителите и на хората, които протестираха срещу увеличаването на учебното време, че в рамките на 180 учебни дни учителите и чудеса да искат да направят – не могат.


Смятам, че трябва да се дискутира въпросът дали да се удължи учебната година или да започва малко по-рано, но трябва да имаме „въздух“, за да можем да разпределим добре и ваканциите, да не вземаме от празниците и да ги броим като ваканции, каза още синдикалистът. Тя е на мнение, че е необходимо удължаване на учебната година с две седмици. Според Такева учебната година трябва да започва на 15 септември и да бъде удължена в края ѝ.

Председателят на Синдиката на българските учители обаче уточни, че системата на образованието трябва да се подготви, за да може това да стане. Необходимо е да се сложат климатици в учебните заведения, да се преформулира и пренапише наредбата за учебните планове и програми, а за това са нужни около 2 години технологично време, е мнението на Такева.

Повече от 4000 учители в страната работят на срочни трудови договори, което е нарушение на Кодекса на труда, каза във Варна председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева.

В българското училище имаме един голям дефект и това е, че голяма част от директорите в училищата назначават учителите, които работят в целодневната организация на работата, на срочни трудови договори, обясни още синдикалният лидер. Тя посочи, че в края на учебната година тези учители се освобождават, макар че отново се връщат в системата в началото на следващата година.

През това време ние обявяваме техните места за свободни, което е грешка от страна на директорите, смята Такева. Според нея съгласно Кодекса на труда директорите нямат право да държат преподавателите повече от 2 години на срочни трудови договори. Назначаването в началото на учебната година до приключването ѝ е грешка, смята Такева.

По думите ѝ над 4000 от 93 000 учители в страната са на срочни договори. СБУ води неистови разговори по този въпрос, преди 6 години преподавателите на срочен договор бяха 8000, припомни тя. И допълни, че след края на учебната година освободените учители не могат да се регистрират на борсата.

Такева каза още, че заради увеличението на заплатите има голям интерес към учителската професия. Проблем са преподавателите по математика, защото малко студенти се обучават в тази дисциплина, която е тежка. По български език и литература има достатъчно учители, по чужди езици – също, каза Такева. По думите ѝ причината за това е, че заради пандемията туристически фирми затвориха и много от хора, които са работили в тях, са влезли в българското училище.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар