Япония изстреля успешно спътник за наблюдение на Земята с новата си ракета H3

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Япония разполага с усъвършенстван спътник за наблюдение на Земята, предназначен за реакция при бедствия и сигурност, след като беше изстрелян в понеделник с новата ракета H3, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изстрелването беше извършено от космическия център Танегашима в южната част на японския архипелаг.

Ракетата освободи товара си 16 минути след изстрелването й, съобщиха от Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA).

Спътникът за наблюдение на Земята ALOS-4 (Advanced Land Observation Satellite) има за задача да прави наблюдения върху Земята и да събира данни при бедствия, както и да изготвя карти. Той може да осъществява и мониторинг на военни дейности като например да засича изстрелване на ракети, с помощта на инфрачервен сензор.

Първоначалното изстрелването бе планирано за неделя, но бе отложено поради лоши метеорологични условия на стартовата площадка.

ALOS-4 е наследник на ALOS-2 и има много по-широк обхват за наблюдение. Засега Япония ще използва и двата вида.

Изстрелването е третото за системата H3 след успешното отвеждане в космоса на 17 февруари и нереализираният първи полет година по-рано.

Японската агенция за аерокосмически изследвания и “Мицубиши хеви индъстрис” (Mitsubishi Heavy Industries) разработват системата за изстрелване H3 като наследник на сегашната основна система – H-2A, която ще бъде изведена от експлоатация след още два полета.

“Мицубиши хеви индъстрис” ще поеме производството и изстрелванията на H3 от агенцията и се надява да я направи търговски жизнеспособна, като намали разходите за изстрелване до около половината от тези на H-2A.

H3 е най-голямата ракета-носител на Япония, работеща на смес от течен водород и течен кислород. Височината ѝ е 63 метра, диаметърът – 5,2 метра.

Ракетата може да извежда товари с тегло до 7 900 кг на геостационарна орбита.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар