Японска фирма с патент за името „България“ за киселото мляко

Бизнес, България, Любопитно, Право, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кисело млякоИмето „България” е патентовано като търговска марка от японската корпорация „Мейджи Холдингс” за киселото мляко, което корпорацията продава на пазарите в Япония, Китай, Сингапур и Тайланд, съобщава новият брой на сп. „Икономист“, което от днес е на пазара.

Компанията, която наложи българското кисело мляко на азиатските пазари, е получила права върху името на страната ни още през 1971 г., като от 1973 г. произвежда Meiji Bulgaria Yoghurt. Освен на пазара на Япония, от 2013 г. компанията предлага българско кисело мляко на пазара на Тайланд, а от 2014-а и в Китай и Сингапур.

“С японската компания “Мейджи” имаме сключен лицензионен договор за Япония, Китай и Тайланд, с който ние им предоставяме стартерни култури и ноу-хау за производство на българско кисело мляко”, посочиха пред “Икономист” от държавния производител „Ел Би Булгарикум”. Японската корпорация обаче не крие, че именно марката “България” е направила продуктите й бестселър. В Япония продуктът българско кисело мляко на „Мейджи България“ е по-известен бранд от тези на „Кока-Кола“ или „Данон“, а 57,5% от японците асоциират България с киселото мляко, обяви президентът на компанията Кадзуо Кавамура на среща с българския министър на икономиката Божидар Лукарски на 8 април 2015 г.

Последното регламентиране на правата над думата “България” за азиатския пазар е с решение на правителството “Станишев” от 9 ноември 2006 г. В него се казва, че Министерският съвет разрешава на “Ел Би Булгарикум” да използва името “България” в наименованията на продуктите при сключване на договори с чуждестранни партньори за производство на кисело мляко по българска технология и по българска закваска. Търговските марки се регистрират в патентните ведомства на съответните страни, където продуктите се продават. По информация на „Икономист” търговските ограничения заради полученото право над името „България” вече са създали проблем между частна българска компания с интереси към китайския пазар и “Мейджи Холдингс”.

25 български предприятия към 16 юни т.г. са изразили интерес за износ на млечни продукти за Китай, по данни на Българската агенция за безопасност на храните. В средата на юни т.г. пловдивската „Бор-Чвор” подписа споразумение за износ на млечни стоки в Китай с Ningbo Free Trade FUDI Development company unlimited. “Вероятно по-късно ще се сблъскаме с този проблем за запазеното име “България” в търговска марка на пазара на Китай. Ние ще изнасяме нашия кашкавал за Китай под марката “Бор-Чвор”, държим на това. Върху опаковките ще изписваме БГ номера на продуктите и че е произведен в България”, обясни Благовеста Илиева, управител на компанията.

На финалната права е и първата инвестиция за изграждането на български млечен завод в Китай, в партньорство между китайската компания Heilongjiang Wondersun Dairy Co Ltd и “Лодис Инвест”, която произвежда млечни стоки на пазара под марката “Лакрима” и е свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. От „Лакрима” не отговориха на въпросите на “Икономист” кога ще започне производството на българско кисело мляко в Китай, какви количества ще предлагат на пазара и имали ли са до момента спор с “Мейджи Холдингс” заради лиценза, който японската корпорация държи върху думата “България”. /БГНЕС

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар