Японският милиардер Юсаку Маезава прекрати проекта за частна мисия до Луната

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Японският милиардер Юсаку Маедзаваа се отказа от своя проект dearMoon (“Диърмуун”), в рамките на който планираше да извърши първия туристически полет около Луната с кораб на SpaceX, съобщиха от пресслужбата на проекта. 

“Първоначалният план предвиждаше мисията да осъществи окололунен полет с известни туристи на борда. Това се оказа неосъществимо”, се казва в изявление, публикувано на уебсайта на мисията.

“Благодарим на всички, които ни подкрепиха, и се извиняваме на онези, които очакваха с нетърпение това събитие”, се казва в съобщението. Маездава е решил да прекрати проекта поради непрекъснатото отлагане на старта и липсата на “ясен график в близка перспектива”.

“Подписах договор през 2018 г. въз основа на факта, че dearMoon ще бъде пуснат до края на 2023 г. Но все още няма яснота кога ще се случи това. Не мога да планирам бъдещето си в тези условия и се чувствам ужасно, карайки членовете на екипажа да чакат. Затова взех и трудното решение да отменя проекта на този етап”, обясни Маедзава.

“Имаме дълбоко уважение към SpaceX, тъй като те продължават да се впускат в неизследвани територии, докато ние самите ще преминем към следващото предизвикателство”, се посочва още в съобщението. 

През 2018 г. компанията “СпейсЕкс” посочи Маедзава като своя първи частен космически турист. Три години по-късно японецът стана първият частен пътник, посетил Международната космическа станция на борда на руска ракета “Союз”.

През 2022 г. Маедзава обяви, че звездите на кейпопа ТОП и диджей Стив Аоки ще бъдат сред осемте знаменитости, които ще участват в мисията “Диърмуун”. През ноември 2023 г. японският милиардер направи изявление, че мисията ще бъде отложена за 2024 г. преди днешното му изявление. 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар