Ярък метеор освети небето над Флорида (видео)

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ярък метеор, който навлезе и изгоря в земната атмосфера, освети нощното небе над южната част на американския щат Флорида в понеделник вечерта, а местни новинарски екипи и охраителни камери уловиха кадри от драматичното му спускане.

Астрономи обясниха, че метеорът е бил забелязан от сателит на геостационарна орбита. Уредите са отчели, че той е изгорял над атлантическото крайбрежие на Флорида.

Метеорът се разпадна в небето с внезапна светлина около 22:00 часа, съобщи NPR. Скоро след това Джей О’Брайън, репортер на CBS News в Уест Палм Бийч, публикува в Туитър видеоклип на огнената топка, експлодирала във въздуха, предаде space.com.

Неговият колега Зак Кови, метеоролог на CBS, каза, че огнената топка вероятно е “парче от астероид, известен като 2021 GW4”, космическа скала, която е трябвало да премине край Земята тази нощ.

Астероидът преминава покрай планетата на около 26 300 километра, според Space.com. Сега той ще направи двугодишен кръг около Слънцето, като в крайна сметка ще се върне обратно към Земята. НАСА обаче прогнозира, че няма да се приближи почти толкова близо, колкото на 12 април поне още един век.

Въпреки че през 2021 г. GW4 прави сравнително близък проход покрай планетата, Джонатан Макдауъл, астроном от Харвард, не се съгласи с теорията на Кови, пишейки в Twitter, че “това е нормална огнена топка и няма нищо общо с GW4”.

Най-общо казано, огнените топки включват всеки метеор, който свети поне толкова ярко, колкото планетата Венера в небето, според Space.com.

Огнените топки всъщност падат на Земята всеки ден, но повечето остават незабелязани, падайки над необитаеми райони, през деня или под облачна покривка, според Международната организация за метеори, международна организация с нестопанска цел.

Независимо от произхода на метеора, Националната метеорологична служба Tampa Bay успя да направи снимка на огнената топка, изгоряла край бреговете на Флорида. Ярката светкавица е уловена от Geostationary Lightning Mapper (GLM), сателитен инструмент, който следи за промени в яркостта, за да следи мълниеносни събития.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар