Ясно е кои двама герои на Русия са загинали в секретната подводница, Путин нареди пълно разследване

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Установена е личността на двамата Герои на Русия, загинали при пожара в секретната подводница Ас-12 „Лошарик“.

Според данни от разследването, цитирани от информационните агенции, единият от мъртвите е капитан I ранг и командир на пострадалата подводница Денис Владимирович Долонски, който е получил титлата Герой на Русия преди около 6-7 години за изследване на Арктика и Антарктика.

Втората жертва е изпитател на дълбоководно военно оборудване, капитан първи ранг Николай Иванович Филин.

Той става Герой на Русия през 2018 година. Двамата капитани са се водели на служба в секретна военната част в Петерхоф.

Преди това бе съобщено, че сред мъртвите подводничари има седем капитани първи ранг и двама Герои на Русия. Твърди се, че жертвите на инцидента са част от елита на руския военен флот. Пожарът на АС-12 е станал в понеделник, 1 юли, по време на батиметрически измервания. В резултат на случилото се загинаха 14 подводничари, те са се отровили от дима на пожара. По последни данни има 4-5 оцелели, които са докарани в тежко състояние във военната болница в Североморск.

АС-12 се състои от няколко титаниеви сфери, съединени помежду си. Подводницата може да се потапя на дълбочина от до 6 000 метра и да развива скорост под вода от до 30 възела. Техническите характеристики на АС-12 са засекретени. Предполага се, че тя дълга 79 метра, широка е 7 метра, а водоизместимостта ѝ е около 2 000 тона. Името си „Лошарик“ подводният кораб получава в чест на герой на съветски анимационни филми – конче от топчета (лошадка из шариков). Руската подводница АС-12 „Лошарик“ от проекта 10831 е и най-малката сред атомните подводници в света.

Руският президент Владимир Путин възложи на министъра на отбраната Сергей Шойгу да отпътува за Североморск и на място да гарантира щателно разследване на причините за пожара на дълбоководния апарат на Военноморския флот, предаде ТАСС.

„Искам веднага да тръгнете за Североморск и лично да чуете докладите и да насочите комисията към безусловно изясняване на причините за тази трагедия, а след завръщането да ми докладвате лично“, поръча Путин.

Той изрази дълбоки съболезнования за гибелта на хората при пожара и поръча да бъде оказана цялата необходима помощ на семействата на загиналите.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар