Война

02 години от Българското военно чудо

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днешната дата ни връща в годините след Междусъюзническа война.

През 1913 г.  Румъния откъсва Южна Добруджа от България и започва с масивно укрепване на град Тутракан. Милиарди леи се изливат в крепостни съоражения, телени заграждения, вълчи ями и оръжие. В началото на световния конфликт румънското правителство справедливо оценява първоразрядната крепост като „гвоздей забит в сърцето на българска територия“.

Моментът за отмъщение, обаче, не закъснява.

Стартът на новия конфликт между България и Румъния е даден през септември 1916 г., когато съседката ни се включва в Първата световна война от страната на Съглашението. България вече от една година воюва за Централните сили. Така двете държави официално са във война.

В заповед от този ден до войниците на 4-а Преславска дивизия нейният командир ген. Пантелей Киселов заявява: „Денят на разплатата, който тъй дълго очаквахме, дойде. Войната на Румъния е обявена… Нам се падна завидният жребий да накажем един вероломен и подъл съсед.”

Идеята на противниковото главно командване е още с началото на бойните действия румънската армия да премине в настъпление и да заеме четириъгълника Русе, Разград, Шумен, Варна. Но българите имат други планове. Предвид наближаващите руски части от север, които се притичват на помощ на румънците, генерал Стефан Тошев заповядва светкавичното превземане на крепостта Тутракан.

Това обаче не е проста задача. Противникът превъзхожда войските ни два пъти, а крепостта е укрепена много добре. Разполага с няколко естествени дълбоки дола със стръмни страни, по които са изградени защитни линии. Крепостният форт е със формата на полукръг с основа 14 км по река Дунав. Състои се от 15 форта, които са свързани с по две линии окопи, като от външната страна има непрекъсната линия бодлива тел, а пред нея са разположени добре замаскирани вълчи ями, дълбоки 2 м. със заострени колове на дъното.

В тези неравни условия започва настъплението на българите и се дава на едно сражение, което решава съдбата не само на Тутракан, но и на цяла Южна Добруджа.

102 години от Българското военно чудо


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар