1 млн. тона руско зърно потегля с 40 кораба за Турция, а брашното от него заминава за Африка

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Четиридесет кораба ще участват в транспортирането на един милион тона руско зърно до Турция, съобщи проправителственият турски вестник “Сабах”, като се позовава на свои източници.

В момента се уточнява графикът на плаванията на корабите. Зърното ще се товари в пристанищата Туапсе и Новоросийск, предаде БТА, като се позова на турското издание.В Турция зърното ще се доставя на частни мелнични комплекси. Първоначално брашното ще трябва да бъде транспортирано до Буркина Фасо, Еритрея, Мали, Сомалия, Зимбабве и ЦАР. Тези страни са приоритетни, тъй като не разполагат със собствени мощности за мелене на брашно. Планира се брашното от руско зърно да се изпраща в и Чад, Либия, Джибути, Йемен и Етиопия.


Директорът на Турската федерация на производителите на брашно Халюк Тезджан посочи, че за Турция няма да е трудно да преработи един милион тона зърно от Руската федерация, тъй като капацитетът й го позволява.

Русия се оттегли от зърнената сделка, сключена миналата година с посредничеството на ООН и Турция, след като заяви, че тя не е постигнала целта за облекчаване на глада в Африка. Оттогава Кремъл призовава Турция да помогне на Русия да изнася зърнените си продукти към африкански страни без намесата на Украйна.

На 31 август в Москва се състоя среща между министрите на външните работи на Русия и Турция Сергей Лавров и Хакан Фидан, които обсъдиха зърнената сделка и параметрите за изпълнение на инициативата за доставка на 1 млн. тона руско зърно за Турция на преференциална цена с финансовата подкрепа на Катар. Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха този въпрос в Сочи на 4 септември.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел коментира, че “предложението за един милион тона зърно за Африка, направено от Кремъл е абсолютно цинично”.

ЕС предупреди, че Русия гради нови зависимости с евтино зърно

Междувременно Русия непрестанно атакува транспортната инфраструктура на Украйна – прави го откакто излезе от зърнената сделка.

“Над 250 милиона души да изправени пред сериозна хранителна несигурност по света и атакувайки нарочно украинските морски пристанища Кремъл лишава тези хора от храна, от която те се нуждаят отчаяно”, отбеляза Шарл Мишел в делхи, където пристигна за срещата на Г-20.

В същото време балтийските страни, дори Хърватия, се включиха в усилията за намиране на алтернативни пътища за пласмент на украинското зърно.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова петте европейски държави – Унгария, Полша, Словакия, България, Румъния, да се откажат от забраната си за внос – ограничение, въведено и с решение на Европейската комисия. Срокът му изтича на 15 септември и ЕК обмисля да го удължи ли с още 3 месеца, както настоява групата държави, или не. 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар