10 години. Толкова време беше необходимо на ГЕРБ да сбъдне корупционната мечта на „строителя Борисов“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

10 години. Толкова време беше необходимо на ГЕРБ да сбъдне корупционната мечта на „строителя Борисов“ еднолично да разпределя милиарди от нашите пари към любимите си строителни фирми – на тъмно, без конкурси, без търгове, без въпроси.

Инструментът за това се оказа държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД, която се възползва от възможността за така нареченото директно вътрешно възлагане (in-house), за да заобикаля необходимостта от процедури за обществени поръчки.
През 2011 г. Томислав Дончев се кълнеше, че е изключено властта да злоупотреби с тази практика – такъв тип вътрешно възлагане ще бъде ограничено до някои комунални услуги в общините, като сметосъбиране и почистване, обеща той. И допълни – “нищо повече от това, никой не си е представял, че е редно … общински и държавни дружества да ремонтират, да строят пътища, железници или каквото и да било друго”.
Да, ама не. Точно десет години по-късно „Автомагистрали“ ЕАД вече има договори с АПИ за близо 5 млрд. лева – всички те на тъмно и с директно възлагане. С тях на практика дружеството национализира поддръжката и строителството на българските магистрали, а държавата постепенно се превръща в господар на цял един икономически сектор. Зад тази фасада се крие несекващ поток от милиарди, преминаващи само транзитно през държавната компания и разпределяни непрозрачно към стотици частни фирми – без обяснение за това кой и при какви условия ги избира, какви дейности извършват те и на каква цена. И докато честният български бизнес чака 2 месеца за 24 лв., едни чекмеджета продължават да се пълнят с пачки и злато …

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар