10-и ден блокада на Ярине и Бърняк: струпаха военна техника, ЕК поиска решаване на спора

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

10-и ден остава блокадата, наложена от косовските сърби при граничните пунктове Ярине и Бърняк. Камиони и автомобили през половин километър блокират главния път, водещ към мястото, което за албанците е държавна граница и граничен пункт, а за сърбите – административна линия, предаде БНТ.

Местни сърби разказват, че ще останат, докато властите в Прищина не отменят изискването сръбските регистрационни табели да бъдат сваляни като реципрочна мярка спрямо действията на Белград от 2008 г. насам.

Районът е откъснат от света, като между Косовска Митровица и Ярине има десетки населени места, а туристи от Словения и други страни ходят пеша, за да пресекат пункта.


Снимка: AP/БТА

Представители на косовската партия „Сръпска листа“ са посетили пункта, като според неофициална информация Белград и Прищина обсъждат решение на проблема, но няма нищо официално.

Туристи преминават пеша граничните пунктове

Туристи преминават пеша граничните пунктове

Снимка: AP/БТА

Дипломатическа совалка от Брюксел

Прищина и Белград са днешните спирки на Западните Балкани на председателя на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен. Тридневната обиколка в шест страни е с акцент върху евроинтеграцията и е ясен знак за ангажиментите на Брюксел към региона, преди срещата на върха на 6-ти октомври в Словения.

В Прищина обаче водеща стана темата за напрежението между Косово и Сърбия от последните дни. То възникна заради решението на косовската страна да въведе временни номера за сръбските автомобили. Косовските автомобили също използват временни номера при движението си в Сърбия.

„По-важно е да вървим напред по европейския път. Жизненоважно е Косово и Сърбия да нормализират отношенията си чрез обсъждане на проблемите. Трябва да кажа, че съм много разтревожена от настоящата криза. От ключова значение са деескалация и връщане на масата за преговори за намирането на дълготрайно решение. Единственият начин това да стане е чрез диалог с посредничеството на Европейския съюз. Това е единствената платформа за решаване на настоящата криза“, призова фон дер Лайен.

В района на граничните пунктове Ярине и Бърняк започна струпването на военна техника, въпреки призивите за деескалация на напрежението.

„Поисках да бъдат осъдени нападенията в Зубин поток и Яриние. Атакувани бяха косовски институции. Това се случи след провокативни и изпълнени с омраза изказвания на сръбския президент и след демонстрации на сила със самолети, хеликоптери и танкове по границата с Косово“, заяви премиерът на Косово Албин Курти.

Тази вечер председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна в Белград. Очаква се Урсула фан дер Лайен и сръбският президент Александър Вучич да обсъдят въпроса с напрежението на границата с Косово.

Дали ще бъде постигнато решени наспора, предстои да стане ясно.

Вчера Вучич призова сърбите, затворили пътища край границата с Косово, да продължат блокадата. Във видеообръщение, публикувано в социалните медии, Вучич им благодари за подкрепата към неговото правителство и ги насърчи да „проявят решимост и да се борят за нашата страна“.

А президентът на Косово Вьоса Османи пък заяви в разговор с посланиците на САЩ и Германия в Прищина, че „Сърбия се опитва да дестабилизира ситуацията“ на границите. По думите му става дума за „продължение на руско-сръбските усилия да се унищожат постиженията на САЩ, ЕС и НАТО в Косово и региона“.

 района на граничните пунктове Ярине и Бърняк започна струпването на военна техника

района на граничните пунктове Ярине и Бърняк започна струпването на военна техника

Снимка: AP/БТА

Сръбски общини в Косово: Не искаме Прищина да ни поставя в кафези

По-рано кметовете на четири сръбски общини в Косово отхвърлиха предложението на командващия силите КейФОР косовските специални части на границата със Сърбия да се заменят с войници от КейФОР, а решението на Прищина за отнемане на сръбските регистрационни номера да остане в сила, тъй като, както посочиха, с това „Северът ще се превърне в „сръбско гето“, съобщава белградският вестник „Блиц“.

„След консултации с нашите граджани ние просто отхвърлихме това предложение. Нашият народ и ние, неговите представители, не сме готови да се съгласим с намерението на Прищина да ни постави в гета и да премахне правото на свободно придвижване, която е ценност на съвременна Европа от десетилетия и която би трябвало да важи и за сърбите в тези територии“, заявиха кметовете в съобщение, което доставиха на медиите.

В съобщението се посочва, че те желаят „да информират обществеността и да спрат дезинформациите, които пласира Прищина, за да оправдае повишаването на напрежението в сръбските общини в Косово и изпращането на до зъби въоръжени формирования в нашите общини“.

Заради едностранното решение на Прищина сърбите от девет дни протестират в Ярине и Бърняк и ще останат там колкото е необходимо, тъй като не са съгласни с намерението на Прищина „да ни постави в кафези“, заявиха кметовете.

Те призоваха Прищина да върне положението в периода от преди 20 септември, да изтегли своите въоръжени формирования и чрез диалог с Белград да намери подходящо решение.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар