10 млн. лв. ще връщаме на ЕС заради Ларгото: Културният министър

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

4,32 млн. евро без ДДС, което са над 5 млн. евро с ДДС иска ОЛАФ да бъдат възстановени от България в европейския бюджет заради измами при проекта за Ларгото в сърцето на София.

Напомняме, че по този проект 19 минути многократно писа, а и Елена Йончева извади скандален запис на министъра на културата при Борисов 3 Боил Банов, станал хит като “Ало, Банов съм”.

По времето на ремонта на столичния площад Независимост той е заместник на Вежди Рашидов. Интересно е, че писмото, което е изпратено от Брюксел не само на правителството на ГЕРБ, но и на главния прокурор е крито 6 месеца – датата е 22.12.2020 г. Новината лъсна в предаването ЕвроДикофф при участието на служебния културен министър проф. Велислав Минеков. Водещият Сашо Диков уточни, че по Ларгото има престъпление по чл. 283 от НК, както надлежно е описано в документа на ОЛАФ. На 02.02.2021 г. пристига второ писмо, понеже сумата не е обжалвана, но не са и предприети мерки от нашите органи. Трето писмо има от 5 май 2021 г. при правителството в оставка.

 

 

“За месец мога да стана милионер само от подписи за паметници на културата, чийто статут се променя. Това е един убит институт. От 2700 души той беше сведен от ГЕРБ до 120, от които реално работещи са 45 души, от които само 11 с право на становище. Това не може да работи. И е направено съзнателно. Освен повече хора, трябва и бясна дигитализация там”, коментира министърът.

 

 

Той засегна и темата с Българския Лувър: “Наричат го Квадрат 500, но той дори не е квадрат, а е П-образен. Парите – 27 000 000 лв. свършиха, а обектът не е довършен. Освен 3 от 4 части, не са направени нормани хранилища, има отсъстваща техника, посещаемостта е отчайваща от 2015 г. насам”.

Минеков даде пример и с музея на съвременното изкуство САМСИ в центъра на София, за който също парите са похарчени, а няма колекция, даже е недостроен, не е направен дори асансьорът, който обаче е отчетен.

 

 

Шокиращ е случаят с крепостта Яйлата, където от 1 600 000 милиона евро отчетени, реално изхарчените са не повече от 80 000 евро. Страховита гледка е и Александровската гробница, където от дарени от Япония 2,5 млн. лева парите са усвоени, а обектът се руши.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар