10 поверия и суеверия за вратите у дома

Свободно време
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вратата е едно от най-важните неща вкъщи, защото през нея се влиза в дома. Именно затова ѝ се приписват особени сили и е обект на много суеверия. Вижте най-разпространените от тях.

10 поверия и суеверия за вратите у дома
 © iStock

1. Булката трябва да се пренесе на ръце през вратата на новия ѝ дом

След сватбата младоженецът трябва да пренесе съпругата си на ръце през прага на новия ѝ дом. Смята се, че това ще донесе щастие на семейството и хармония в отношенията между жената и роднините на съпруга ѝ. 


2. Не подавайте нищо през прага на врата

Ако трябва да подадете на някого нещо през вратата, уверете се, че или човекът е преминал прага, или че вие сте го прекрачили навън. Смята се, че носи лош късмет и пречи на благоденствието на дома, ако предмет или пари бъдат предадени през прага.

 

3. Прегръдка над прага

Същото правило важи и за ръкостискане или прегръдка над прага на дома. Носи лош късмет и скандали, ако си стиснете ръката или прегърнете някого през прага на дома. Според поверието един от двамата трябва да прекрачи прага, за да се избяга от лошия късмет.

 

4. Червен конец на дръжката

Червеният конец е универсалният талисман, който пази от уроки и негативна енергия като цяло. Препоръчва се да вържете малко червено конче на дръжката на вратата от външна страна, за да не позволявате на лошата енергия да влиза в дома ви.

Добави описание

 

5. Прекадяване на вратата

Ако пречиствате дома с дим от тамян, градински чай или друга билка, най-накрая прекадете вратата. Започнете от най-вътрешната част на дома, отделяйте особено внимание на ъглите и накрая прекадете вратата на всяка стая. Завършете с прекадяване на входната врата.

 

6. Измиване на дръжките със светена вода

Ако в дома ви е бил човек, за когото се съмнявате, че не ви мисли доброто, след като си тръгне, направете пречистване с дим. Друг вариант е да измиете дръжките на вратите със светена вода.

Добави описание

 

7. Пречистване с клечки кибрит

Ако усещате, че домът ви се нуждае от пречистване, но нямате тамян или билки, опитайте този прост метод с клечки кибрит и чаша вода. Вземете чаша вода и три клечки кибрит. Запалвате клечка и правите кръстче над водата, като на глас или наум наричате пречистващи думи, каквито са ви по сърце. След това пускате клечката. Правите същото и с други две. Колкото повече контакт има между клечките, толкова повече и по-силна е била негативната енергия. С водата напръскайте вратата и измийте дръжките. След това изсипете водата с клечките в тоалетната и измийте чашата.

Добави описание

 

8. Паяк по вратата

Според едно популярно суеверие, ако видите паяк да лази по вратата, очаквайте съвсем скоро непознат да почука на вратата ви.

 

9. Първият гост на Игнажден

Според едно родно поверие е важно кой ще е първият гост, влязъл през вратата ви на Игнажден (20 декември). Той/ тя трябва да благослови дома. Важно е този човек да е добронамерен към вас. Внимавайте първият гост да не е човек, който ви завижда или ви мисли злото.

 

10. Пречистване на дома с 3 щипки сол

Друг ритуал за пречистване на дома през входната врата е с 3 щипки сол. Всеки последен ден от месеца след залез и преди полунощ хвърлете 3 щипки сол през прага – отвътре навън, за да пречистите от негативната енергия.

Източник: rozali.com

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар