10 републиканци от Камарата казаха „Да” на импийчмънт на Тръмп, Сенатът решава съдбата му

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Мнозинството от конгресмените в Камарата на представителите подкрепи инициативата за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предадоха свтовните агенции около полунощ българско време.

Инициативата беше подкрепена с 232 гласа за, 197 конгресмени гласуваха против, с което резолюцията беше приета. Това стана възможно и с гласовете на 10 републиканци, които гласуваха “За” отстраняването на държавния глава на САЩ заради подстрекателство към метеж.

За одобрение на резолюцията за импийчмънт беше нужно обикновено мнозинство. Понастоящем демократите контролират долната камара на американския Конгрес, а както стана ясно инициативата бе подкрепена и от републиканци.

Сега обвинителният акт ще отиде в Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес.

Според графика на горната камара на Конгреса обаче тя ще може да се занимае с въпроса за импийчмънта на Тръмп едва след като мандатът му вече ще е приключил. 

Сенатът не възнамерява да обсъжда каквито и да било сериозни теми до 19 януари, а встъпването в длъжност на новия президент ще бъде на 20 януари.

Дори и това да са случи, за отстраняването на Тръмп ще е необходимо мнозинство от 2/3, което според анализатори няма да се събере.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар