100 години затвор и 3,5 млн. долара глоба грозят наш хакер САЩ

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

100 години затвор и 3,5 млн. долара глоба може да получи българският хакер Красимир Николов, ако бъде признат в САЩ за виновен в създаване и разпространяване на вируса GozNym. Това съобщи българската специализирана фирма за киберсигурност TAD GROUP, цитирана от БТА.

Николов, който по искане на Вашингтон беше екстрадиран от България в САЩ, във вторник се яви пред съда. 44-годишният българин от Варна е обвинен заради участието си в разпространението на зловредния софтуер GozNym.

Това е сравнително нов “троянски кон” за банкови кражби, създаден чрез комбинирането на Gozibankingtrojan с Nymaimdropper/ransomware. Новосъздаденият зловреден софтуер е сред супервирусите, използвани за хакерски атаки.

Добре усъвършенствания зловреден код давал пълен достъп до цялата информация на заразения компютър, а оттам Николов се добирал и до банковите сметки на потърпевшите.

Американските власти твърдят, че българинът е първият арестуван от международната мрежа за кибер престъпления “Avalanche”, уточнява Нова телевизия. Николов е заловен още в началото на септември в България. Обвинителният акт срещу него е внесен на 4 октомври. Мъжът е есктрадиран в САЩ в началото на декември.

Според обвинителния акт Николов се е сдобивал с банковите сметки на жертвите си като им изпращал компютърен вирус, който прилича на фактура. Обикновено той се появявал като прикачен файл в имейли, изпратени до собствениците на бизнеси. Веднъж отворен, подобен файл дава достъп до цялата информация на компютъра на собственика.

Властите казват, че вирусът е използван в цяла Америка, а сред потърпевшите са завод за бутилиране и производител на машинни части, от чиято банкова сметка Николов се опитал да прехвърли 387 500 долара в банкова сметка, регистрирана в България.

Друг потърпевш бизнес според разследването е “Protech Asphalt Maintenance”. Прокуратурата твърди, че Николов е направил няколко опита да прехвърли сумата от 243 000 долара от сметката на компанията във “First National Bank”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар